(Bilde: 0825531, iStockphoto)

Nå skal harddisken få laser

Magnetiske plater kan få en lysende fremtid.

Den kommende lagringsteknologien HAMR, heat-assisted magnetic recording, rykker stadig nærmere. Konseptet går noe forenklet sett ut på at man varmer opp magnetplaten med en laser, for en forbedret lagringskapasitet. Teknologien har vært på tegnebrettet lenge og noen av utfordringene som forskerne har stått overfor har vært laserens nøyaktighet. For selv om lasere i seg selv kan være pinlig nøyaktige, så kreves det langt bedre nøyaktighet for at den skal treffe akkurat riktig på en magnetplate, der dataene dine blir plassert.

Foto: Seagate

Gir skyhøy kapasitet

Seagate er en av aktørene som satser på HAMR og de regnet med at de på sikt skal kunne levere harddisker med kapasiteter på 60 TB. De første HAMR-baserte enhetene vil dog begrense seg til 6 TB. Seagate ser for seg å startet med HAMR en gang i dette tiåret.

HAMR øker hver magnetskives lagringskapasitet ved å redusere størrelsen på databitene og stramme inn datasporene på overflaten av disken. Dagens harddisker er gjerne begrenset til en tetthet på 667 gigabit per kvadrattomme. Det innebærer i dagens situasjon at man ikke får plass til mer data enn 4 TB i en vanlig harddisk.

TDK er i gang

Nå melder TDK, en sentral aktør innen lagring og komponenter til harddisker, at de skal i gang med å lage lesehoder for nettopp HAMR. TDK mener at en tetthet på 1,5 terabit per kvadrattomme vil være grei skuring med de nye lesehodene.

Med denne teknologien skal man kunne få magnetplater med 1 TB på 2,5-tommers enheter og 2 TB på 3,5-tommers enheter. Da snakker vi igjen om harddisker med opptil 8 til 10 TB lagringskapasitet.

Når kommer så godsakene ut i butikken? TDK melder at de setter i gang produksjonen i 2014. Nå er 2014 likevel ikke angivelse for når harddisker med slik kapasitet blir tilgjengelig, for det må også skaffes magnetskiver som støtter dette. TDK har samarbeidet med Showa Denko K.K, en sentral aktør innen magnetplater for harddisker, for å skaffe magnetplater. Vi skal dermed ikke se bort fra at nettopp Showa Denko K.K vil komme til å tilby plater til industrien innen anstendig tid.

Med andre ord, det vil nok drøye frem til slutten av 2014 før det er sjanse for at noe som helst av denne teknologien dukker opp på forbrukermarkedet.

Les også: Western Digital med 4 TB harddisk

(Kilde: Tech On)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen