Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Tek.no)

Nå skal Facebook slå enda hardere ned på «falske nyheter»

Kunngjorde nye tiltak mot fenomenet, men vil det fungere?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som den største aktøren innen sosiale medier har Facebook sterke meninger om såkalt «falske nyheter» og sitter også i en unik posisjon til å gjøre noe med det. Tjenesten har allerede begynt å merke slike nyheter, og nå svinger de pisken på nytt.

nyhetssiden sin forteller nemlig Facebook at de skal begynne å blokkere reklame fra sider som gjentatte ganger deler nyheter som allerede er blitt merket som falske. Tanken er altså å gi et økonomisk insentiv til å slutte med praksisen.

Facebook sier at de har sett flere eksempler på at nettsider bevisst bruker annonsering hos tjenesten for å bygge opp et stort publikum slik at de falske nyhetene treffer enda flere mennesker. 

Muligheten til å merke omstridte saker er blant Facebooks nye tiltak.
Muligheten til å merke omstridte saker er blant Facebooks nye tiltak. Foto: Facebook

Bruker uavhengige organisasjoner

Det nye tiltaket vil medføre at nettsider som sprer de merkede nyhetene flere ganger ikke lenger vil kunne annonsere på Facebook, men om de avslutter praksisen vil de kunne få tilgang til Facebook-annonsering igjen.

Nyhetene det dreier seg om er altså saker som er merket som omstridte av det som skal være uavhengige faktasjekkingsorganisasjoner som Facebook har samarbeidet med. Selskapet har sagt at de ikke selv skal avgjøre hva som er falske og ekte nyheter, men likevel har systemet fått kritikk. 

Som vi meldte tidligere i år har blant andre The Guardian pekt på at Facebook ikke betaler de uavhengige aktørene for faktasjekkingen, noe som kan føre til begrenset ressursbruk på arbeidet. Dette kan blir et problem med tanke på at det er ressurskrevende å bedrive grundig faktasjekking. 

Flere har også pekt på at det alltid er en fare for at større grupper med politiske agendaer slår seg sammen om å merke ekte nyheter som falske nyheter. Problemer eller ei, Facebook kjører altså på med tiltaket og har sågar også begynt med merking av falske nyheter i Europa.

Nå skal Facebook også fjerne «narrevideoer» fra nyhetsstrømmen din »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen