Nå skal batteriene få ti ganger så god kapasitet
(Bilde: Shutterstock)

Nå skal batteriene få ti ganger så god kapasitet

Ringreven BASF har en lur idé på lur.

Tyske BASF er egentlig et kjemisk konsern, men har over årene ekspandert seg inn på en rekke andre områder. De har lenge operert litt i yttergrensene for teknologiindustrien. De har verken produsert prosessorer, skjermkort eller skjermer, men snarere mye forskjellig kjekt tilbehør som disketter, kassetter og ikke minst kjemiske råvarer som brukes til prosessor- og skjermpanelfremstillingen.

Nå er de aktuelle igjen, etter at de fant ut at det skulle være mulig å la nikkel-metallhydrid-batterier få vesentlig høyere kapasitet. Dette mener BASF-forskerne at skal være mulig ved å gjøre enkelte endringer på overflaten til den negative nikkelelektroden. Poenget er å gjøre den mer motstandsdyktig over tid, slik at de kan bruke en mindre elektrode for den samme energimengden.

Forskerne har allerede tatt første steg på veien, og har utviklet batterier som har dobbel kapasitet i forhold til dagen normale nikkel-metallhydridbatterier. De nyutviklede batteriene ligger på 140 wattimer per kilogram med batterier, noe som strengt tatt er en del under de 230 wattimene du kan få per kilogram med litium-ion.

Om forskerne noensinne kommer seg til 700 wattimer per kilogram med batteri gjenstår å se. Men dette kan være svært spennende på en rekke områder.

Det to faktorer som gjør nikkel-metallhydrid mer spennende enn litium-ion. For det første holder de seg bedre over tid og for det andre er de sikrere med tanke på ulykker og uhell. På grunn av dette har litium-ion-batterier ofte reserveceller som skal ta over på sikt når batteriet blir eldre, samt en ekstra beskyttelse for å redusere faren for at cellene skal gå i stykker og dermed føre til ulykker.

Krigen mellom teknologiene

Nikkel-metallhydrid var revolusjonerende da den kom på banen etter nikkel-kadium, og den kunne by på langt høyere kapasitet på samme størrelse som forgjengeren. Dette er likevel «gammeldags»

Det som har vært regjerende på markedet i lang tid er litium-ion. Hver enkelt celle kan by på voksne 3,7 volt, og de kan også lades opp på nytt.

Denne batteritypen er til en viss grad utsatt for brann, og om det begynner å brenne kan brannen i utgangspunktet ikke slukkes, bare holdes under kontroll. Grunnen til det er at cellen inneholder alt den trenger for å holde brannen ved like, og det beste du kan gjøre er å holde eventuelle naboceller på en såpass lav temperatur at ikke de også antenner. Dette er ikke et veldig stort problem, vi snakker om rundt to til tre celler av en million, problemet er bare konsekvensene.

Om den gamle nikkel-metallhydrid-teknologien plutselig skulle fått ti ganger kapasiteten av det den har i dag blir den derimot høyaktuell igjen.

Det er mange gamle myter om batterier, ikke alle stemmer: 
Slik tar du best vare på batteriene dine »

 

(Kilde: Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen