Nå skal Apples A9-brikke være på samlebåndet
(Bilde: Globalfoundries )

Nå skal Apples A9-brikke være på samlebåndet

Neste generasjon mobilprosessor lages av Samsung – i USA.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nye nettbrett og mobiltelefoner har gjerne høyere krav til datamuskler, og nå skal motoren til Apples neste generasjon iPad-er og iPhone-er være satt i produksjon. A9-brikken, som den naturlig nok heter, vil vi da kunne finne i en fremtidig iPhone 7 og iPad Air 3.

For ikke å glemme at den sikkert skal inn i iPhone 6S og 6 Plus Plus, eller hva de nå enn vil kalles – dersom da Apple følger sin vante tralt med «innvendig oppussing» av modeller som begynner å bli litt lange i tenna.

Som typisk nok er vet vi veldig lite om A9-brikken, med unntak at det er Samsung som skal produsere den. Men ifølge koreanske Electronic Times er det klart at den i første omgang vil bli laget i USA – nærmere bestemt Austin, Texas – og at det benyttes 14 nanometers produksjonsprosess med FinFET-teknologi.

Foto: Globalfoundries

Med FinFET menes transistorer der lederen går opp i selve gaten, som en slags «finne». Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter, noe som gir bedre kontroll på effektforbruket og potensielt høyere frekvenser.

Hvor kjapp A9 kommer til å være i forhold til dagens A8-brikke – som er lagd på 20 nanometers prosess – er ikke godt å si. Men A8 er omtrent 25 prosent raskere enn forgjengeren A7, og det uten spesielle forandringer i arkitekturen. Vi bør kunne vente oss minst et tilsvarende sprang opp til A9.

Inn i varmen igjen

At Samsung kapret ordren på A9-brikken, er også et tegn på at selskapet er tilbake i varmen etter at konkurrenten TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) fikk jobben med å lage Apples A8-prosessor, som jo sitter i dagens iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Samarbeidet mellom Apple og Samsung fikk en alvorlig knekk etter en saftig patentstrid i 2012. I ettertiden har det blitt gjort iherdige forsøk på å begrave stridsøksen.

At Samsung har jobbet hardt med å få på plass sin 14 nanometers FinFET-prosess hjelper selvfølgelig også en del.

Mobiler er dog er mer enn prosessorer:
Kappløpet mot bøyelige mobilskjermer er i gang >>>

Kilde: Pocket-lint

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen