Sjefen selv, Kazuo Hirai, trekker projektoren ut av hatten

Nå skal 4K-projektorene bli langt billigere

Sonys verstingmodell får en lillebror.

Hardware.no/Berlin: Sony kom med en spennende nyhet forrige uke, nemlig en 4K-projektor som har en litt snillere pris enn det som har vært vanlig til nå.

VPL-VW500ES er navnet på Sonys nye modell, og kommer inn som en lillebror til toppmodellen VPL-VW1000ES. Toppmodellen ble sluppet i januar 2012, har har siden den gang ligget på rundt 19 900 euro, eller rundt 150 000 kroner.

VPL-VW500ES.
VPL-VW500ES.

Prisen på nykommeren er nede på 9900 euro, noe som strengt tatt også er relativt kostbart til en projektor å være. Ser du opp mot andre 4K-projektorer blir likevel bildet en del penere.

Enklere konstruksjon på nykommeren

Det er en del grep som har blitt gjort for å få ned prisnivået på VPL-VW500ES. Blant annet har Sony redusert på antallet linser i konstruksjonen,i tillegg til at én av dem er laget av plast. Dette har den fordelen at både prisen og vekten blir lavere, men den ulempen at kontrasten reduseres noe.

Projektoren tar i bruk Sony sin Triluminus-teknologi. Dette innebærer at bildet som vises kan inneholde flere fargenyanser enn tidligere, siden teknologien fjerner noe av blåstikket, noe som særlig merkes på røde og grønne nyanser. Dermed opptrer for eksempel blader som mer livaktige, siden de kan vises med flere sjatteringer av grønt.

Sony har også et konsept de kaller for "Mastered in 4K Upscaling". Dette går helt enkelt ut på at man kan kjøre en nedskalering på en Blu-ray-plate, så vil projektoren kjøre en kjent algoritme på sin side, og dermed få en veldig god oppskalering. Filmene som blir behandlet på denne måten er filmer som Sony allerede har via sitt eierskap i Sony Pictures.

Lillebror er til tider bedre enn storebror

VPL-VW500ES, med VPL-VW1000ES i bakgrunnen.
VPL-VW500ES, med VPL-VW1000ES i bakgrunnen.

Siden VPL-VW500ES kommer såpass lenge etter toppmodellen, er det faktisk enkelte områder der den er bedre enn sin storebror. Blant annet har VPL-VW500ES støtte for UHD i 60 FPS, mens storebroren er begrenset til 30 FPS.

Det har også kommet på plass en RF-sender for 3D-signalet, mot IR-signaler i VPL-VW1000ES. Ulempen med IR er at signalet trenger klar sikt for å fungere, mens RF går gjennom mindre hindringer. Blindsoner under projektoren blir dermed historie.

Projektorer har det med å bli varme, og det er sentralt med god kjøling. VPL-VW500ES tar inn luft i bakkant og rundt selve frontlinsen, deretter blir den varme luften skutt ut i forkant, på skrått ut fra projektoren. Dette gir en bedre mulighet til å sette projektoren helt inn mot bakveggen, dersom det skulle være ønskelig.

Utblåsning i front.
Utblåsning i front.

Autokalibrering er også på plass. Inne i projektoren er det en liten RGB-sensor som merker seg opprinnelig kalibrering. Ved en senere anledning kan du ved hjelp av et tastetrykk få tilbake den opprinnelige fargejusteringen.

Støtter trådløs HDMI

Av tilkoblinger finner vi dobbel HDMI, og det skal være klargjort for den helt nye HDMI 2.0-standarden. Du har også mulighet til å kjøpe en trådløs HDMI-adapter, som gjør at du ikke trenger å strekke kabel til projektoren.

Projektoren kjører med UHD-oppløsning, hvilket tidligere var kjent som 4K. Det innebærer 4096 x 2160 piksler via Sonys via Sonys SXRD-panel. Lysstyrken er på hele 1700 lumens, med en dynamisk kontrastrate på 200 000:1.

Det har ikke kommet noen konkrete norske priser enda, men vi regner med at det vil bli snakk om rundt 75 000 til 80 000 kroner.

4K med OLED er også ganske imponerende:
Se alle de spennende og kraftige modellene vi fant på IFA-messen »

 

VPL-VW500ES

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen