Droner og roboter kan samarbeide om å hente snacks ... eller ta over verden. (Bilde: Montasje: GerbilGod7 / YouTube, Teknofil.no)

Nå samarbeider roboter og droner

Tar de over verden, eller vil de hjelpe oss?

Vi har tidligere skrevet om både nyttige roboter, flyvende roboter og hjelpsomme droner.

Hver for seg er de ganske nyttige og funksjonelle, men hva skjer om du får dem til å samarbeide? Resultatet kan du se i videoen nederst i saken, men vi kan avsløre at roboter og droner, hånd i hånd, kan gjøre underverker. Eller i hvert fall hente godteri for deg.

Små hjelpere

På den mer tekniske siden består prosjektet fra Universite Libre de Bruxelles og Instituto Universitario de Lisboa av små roboter med hjul og en svevende drone. De små sekshjulingene ser kanskje ut som noen pinglete støvsugere, men de er noen arbeidshester.

Funksjonaliteten deres går ut på å dytte ting rundt, men det kan også tenkes at de kan brukes som pakkesler. Robotene fungerer i tillegg slik at de gir hverandre en vennskapelig dytt i vanskelig terreng, men det er ikke alltid de små stakkarene har nok oversikt over omgivelsene. Her kommer droner inn i bildet.

Bedre oversikt fra lufta

Oversiktsbildet fra dronen gir robotene større romforståelse.
Oversiktsbildet fra dronen gir robotene større romforståelse.Foto: GerbilGod7 / YouTube

Mens smårollingene har begrenset synsvinkel, kan en drone se et spesifikt område fra lufta, og dermed få en langt bedre oversikt. Den analyserer terrenget, finner beste vei og forteller deretter robotene hvor mange som trengs og hva de må gjøre for å komme forbi et hinder.

Kommunikasjonen foregår via noen fargerike lysdioder, som er festet på både roboter og droner. Dronen velger ut riktige roboter ved hjelp av fargekoder, og altså ikke via trådløs overføring av digital informasjon.

Dette prosjektet er bare starten på hva man kan gjøre med slik forholdsvis enkel teknologi. I langt større formater kan de for eksempel brukes innen konstruksjon eller nødhjelp. Eller til å ta over verden. Bare tiden vil vise.

Se videoen som forklarer hele opplegget på YouTube:


(Kilde: IEEE Spectrum)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen