Oppdater Mac-en din nå!

Oppdater Mac-en din nå!

Det alvorlige sikkerhetshullet skal endelig være tettet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nå har Apple endelig tettet SSL-hullet i OS X. Kjører du med OS X på datamaskinen din er det veldig lurt å oppdatere med én eneste gang.

Selve hullet ble offentlig kjent på fredag, da Apple slapp en sikkerhetsoppdatering til iOS  i all stillhet. Sikkerhetshullet fantes nemlig både på OS X og iOS, men brukere av OS X ble sittende uten en oppdatering. 

Kjører du med OS X Mavericks kommer sikkerhetsfiksen som en del av en større programvareoppdatering, som gjør operativsystemet om til versjon 10.9.2. Denne pakken inkluderer oppdateringer til blant annet Mail, iMessage, Safari og FaceTime.

SSL, kort for Secure Sockets Layer, er veldig viktig i dagens nettbaserte samfunn. Mange nettsteder og tjenester er helt avhengige av SSL for å skape en sikker kobling mellom deg og de aktuelle serverne.

Få med deg testen:
Slik blir Mac-en din med OS X Mavericks »

Gjør sikker oppkobling usikker

En sikker SSL-oppkobling opprettes helt automatisk av nettsider som ønsker å gi brukeren et ekstra lag med beskyttelse. For vanlige brukere kan du se at koblingen er sikker ved at et lite hengelåssymbol dukker opp på adresselinjen i nettleseren din, og at selve nettadressen starter med «https://».

Normalt sett er en slik kobling sikker som banken, men med sikkerhetsfeilen hos Apple er situasjonen en helt annen. Hullet har nemlig satt dørene på vidt gap for såkalte "man-in-the-middle"-angrep.

Dette er en angrepsform der det fremstår for brukeren som at man kommuniserer direkte mot for eksempel nettbanken, Gmail eller Facebook, mens det for de aktuelle leverandørers servere fremstår som at de kommuniserer mot deg. Problemet er bare at det midt mellom deg og serverne er en tredjepart som fanger opp all trafikken, som ikke nødvendigvis har gode hensikter.

Det er heldigvis bare Apples egne applikasjoner som er utrygge å bruke med tanke på SSL-problematikken, som Safari, kalenderen, mailklienten og iBooks. Bruker du en nettleser fra en tredjepart, som Chrome og Firefox, så er du i alle fall sikret mot akkurat dette hullet.

Skyldes trolig en kodefeil

Det er ingen offisiell informasjon om hvordan dette kunne skje, men det mangler ikke på rykter ute på nett. Google's Adam Langley har på sin blogg skrevet at sikkerhetshullet skyldes mest trolig en programmeringsfeil. Han fant nemlig en ekstra linje med kode som sørger for at de aller fleste forsøk på å skape en sikker kobling ville gjøre at nettleseren fikk melding om at dette var skjedd, selv om det ikke var tilfelle.

Dette betyr at om noen forsøkte å koble seg inn mellom deg og nettbanken din, så ville SSL-sjekken aldri bli skikkelig fullført, og nettleseren ville fått melding om at en sikker kobling var etablert. Banken ville på sin side også få den informasjonen den skulle ha.

Feilen skal ha eksistert i 1,5 år, men det er slettes ikke sikkert den er misbrukt i vesentlig grad. For selv om feilen har eksistert lenge er det nok få som har vært klar over den. I tillegg må eventuelle angripere ha kapasitet til sjekke alle de SSL-oppkoblingene som finner sted til enhver tid, og det er ikke få.

Heldigvis er vi ganske flinke til å beskytte oss. Nylig fikk Norge tredjeplass innen nettsikkerhet »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen