Illustrasjonsbilde

Teknofil Nå kommer viske-printeren

Illustrasjonsbilde

Nå kommer viske-printeren

Bruker laser for å fjerne blekk fra papiret.

Britiske forskere har utviklet en metode for å gjenbruke papir i laserprintere. En laser fordamper fargepulveret og sletter dermed innholdet på papiret.

Den omvendte printeren, som humoristisk kalles "un-printer", er utviklet av forskere fra Cambridge-universitetet. Teknologien kan bidra til å spare papir ved at det brukes om igjen, og skåner dermed trær verden rundt.

Forskningen har blitt publisert i en artikkel hos Royal Society Publishing.

Grønn laser

Forskerne bruker grønt laserlys med en bølgelengde på 532 nanometer for å fordampe fargepulveret på papiret. Lyset fra laseren går rett gjennom papiret, men absorberes av fargepulveret, som deretter forsvinner.

Ifølge forskerne holder det med ultrakorte laserpulser på fire nanosekunder for å fjerne trykte bokstaver og tegn, og i sine forsøk har de brukt vanlig papir og fargepulver fra HP.

Opptil fem ganger

– Nå skal vi finne noen som vil bygge en prototype, forteller dr. Julian M. Allwood. – Endelig blir det mulig å gjenbruke papir på kontoret.

Det skal være mulig å skrive ut og slette innholdet på det samme arket opptil fem ganger. Den neste utfordringen blir å integrere teknologien i vanlige laserprintere, og det er usikkert om det er mulig å bruke den samme laseren til både å skrive og slette innhold på papiret.

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen