Nå kommer øyetrackingen fra Tobii på markedet
(Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no)

Nå kommer øyetrackingen fra Tobii på markedet

Gir deg en rekke flotte muligheter i spill.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.on/Las Vegas: Tobii og SteelSeries forener nå krefter og dytter ut Sentry Eye Tracker. Nå er det kanskje Tobii som står for det meste av jobben, med utvikling av programvare og maskinvare, men det er SteelSeries som står for selve produktet ut til sluttbrukeren.

Vi snakker altså om en dings som kan følge med på hvor du har blikket ditt på PC-skjermen. Enheten består av en liten bar som festes under skjermen, og som ved hjelp av tre infrarøde mikrorojektorer har full kontroll på blikket ditt.

Første gang vi stiftet bekjentskap med løsningen var i for tre år siden, da Tobii alene presenterte løsningen på CES. Nå kommer den altså endelig til markedet.

Selve enheten under skjermen.
Selve enheten under skjermen.Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Gjør det lettere for strømmere å skille seg ut

Det er flere brukergrupper som Tobiis representant i Las Vegas mener at har bruk for noe sånt.

– For eksempel kan den brukes ved strømming av spill til å gi seerne en bedre opplevelse. De kan rett og slett følge med på hvordan du beveger blikket ditt på skjermen, forklarer produktsjef Henrik Johansson i Tobii.

Her ser vi strømming av et spill med en markering av hvor spilleren faktisk ser.
Her ser vi strømming av et spill med en markering av hvor spilleren faktisk ser.Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Johansson viser oss en skjerm, der vi følger strømmen fra en spiller som sitter et annet sted. Her ser vi en liten oransje ring som fyker rundt over skjermen, dette er det området vedkommende ser på til enhver tid.

– I tillegg kan vi ta opp hele spillseansen din, så kan du via programvaren Game Analyzer se på det hele i ettertid for å analysere spillet ditt. Du kan se hva du gjorde da du døde i et spill, kanskje glemte du helt å se på minikartet eller noe annet. Du får også opp andre sentrale data som tastetrykk og hvor mye tid du brukte på de forskjellige elementene i spillet, utdyper Johansson.

– Venter bare på spillprodusentene

Tobii hadde også et eget demospill der undertegnede fikk teste mulighetene som ligger i Sentry Eye Tracker. Før dette ble gjort måtte systemet kalibreres opp mot et nytt par øyne. Dette ble gjort via en egen programvare, og var over på kun et par minutter. Deretter var oppsettet lagret og det kan brukes direkte.

I demonstrasjonen ble en karakter styrt rundt på vanlig måte med WASD-tastene, samtidig kunne blikket styres på en helt annen måte en til vanlig. Vi snakker full kontroll rundt om i bildet, du kunne løpe i én retning mens du skjøt i en annen retning.

Denne demonstrasjonen viser litt av mulighetene, men nå er det likevel opp til spillutviklerne å implementere dem i spillene sine. Så gjenstår det å se da, om denne kontrollmetoden blir like sentral som datamusen viste seg å bli.

Sentry Eye Tracker kan enn så lenge bare kjøpes direkte fra produsenten, til 199 USD/Euro. Dette tilsvarer drøye 1500 kroner etter dagens kurs, og på toppen av det hele får du moms og frakt.

En annen teknologi som er nærmere enn du tror er selvkjørende biler:
Vi står foran en durabelig transportrevolusjon »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen