Hva sier du til hele det engelske Wikipedia i bokform?
Hva sier du til hele det engelske Wikipedia i bokform? (Bilde: PediaPress)

Vil skrive ut engelske Wikipedia over 1,2 millioner sider

Tysk selskap med store ambisjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det enorme digitale leksikonet Wikipedia har vokst til å bli en av de aller best besøkte nettsidene på Internett, med rundt 500 millioner unike brukere i måneden og over 30 millioner artikler. Den engelskspråklige siden alene står for rundt 4,4 millioner artikler.

Med et slikt omfang fremstår idéen om et papirbasert Wikipedia temmelig fjern. Likevel har folk lekt med idéen om bokversjoner, og for noen år siden kunne vi for eksempel melde om en bokutgave av det tyske Wikipedia.

Som nettstedet TechCrunch rapporterer har det imidlertid nå dukket opp et nytt prosjekt med langt større ambisjoner enn dette. Det tyske selskapet PediaPress vil nemlig nå utgi hele den engelske Wikipedia-versjonen i bokformat.

1000 bøker

PediaPress er et selskap som allerede tilbyr brukere å bestille egenkomponerte bøker bestående av utvalgte Wikipedia-artikler, en tjeneste de levererer i samarbeid med Wikimedia Foundation, altså selskapet som driver Wikipedia.

Slik vil Wikipedia-bøkene se ut.
Slik vil Wikipedia-bøkene se ut.Foto: PediaPress

Nå vil de altså dra konseptet enda lenger, og har lansert en innsamlingskampanje på finansieringsnettstedet Indiegogo for å utgi alle de 4,4 millioner artiklene i en serie Wikipedia-bøker.

Ifølge PediaPress' beregninger vil dette ambisiøse prosjektet kreve hele 1000 bøker på 1200 sider hver, noe som igjen vil fylle en hylleseksjon på 10 meter i lengden og 2,5 meter i høyden.

Det er altså ikke noe som vil få plass i et gjennomsnittlig hjem, men i første omgang er heller ikke planen å selge bøkene kommersielt. Derimot skal de vises frem under Wikimania-konferansen i London i august, og om det blir nok penger i kassen blir det også en verdensomspennende turné.

Kan få navnet ditt i bøkene

Deretter håper gjengen bak konseptet å donere hele samlingen til et stort bibliotek, til skue for for kommende generasjoner.

PediaPress trenger 50 000 dollar for å realisere planene, og har i skrivende stund kun kommet i litt over 2000 dollar med 51 dager igjen. For en donasjon på 25 dollar kan du få navnet ditt i en av bøkene, og for 100 dollar blir du enesponsor for en hel bok.

PediaPress har allered trykket én Wikipedia-bok som en demonstrasjon (se bilde). Mer informasjon finner på Indiegogo-siden til prosjektet, og sjekk også ut video under.

Wikipedia skal nå holdes mer ansvarlig for innholdet: Det har en tysk rett slått fast »

(Kilde: Indiegogo, via TechCrunch)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen