(Bilde: youtube.com/MKBHD )

Nå kommer iPhone 6

Datoen er bekreftet av Apple. Her er alt du trenger å vite om den nye mobilen.

Apple har begynt å sende ut invitasjoner til sitt pressearrangement i Cupertino. Som ventet landet datoen på 9. september, og for en gangs skyld har selskapet sendt ut en invitasjon helt uten tydelige hint om hva som kommer.

Vil du få beskjed når iPhone 6 kommer i salg, og hva den vil koste? 
Sett opp prisvarsling i vår Prisguide-tjeneste her »

Bildet er øvre del av en Apple-logo, med datoen for arrangementet i store tall øverst, samt påskriften «Wish we could say more» - vi skulle ønske vi kunne si mer, på norsk.

Det ventes at Apple vil avduke to nye iPhone-modeller på arrangementet. De vil muligens være dekket av safirglass, og ha helt ny design sammenliknet med tidligere utgaver. Ifølge ryktene vil de også være større, henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer. Flere rykter har påstått at sistnevnte vil komme senere enn den minste.

Dukker det opp en iWatch?

Slik ser høstens Apple-invitasjon ut. Den er uvanlig fri for hint om hva vi har i vente.
Slik ser høstens Apple-invitasjon ut. Den er uvanlig fri for hint om hva vi har i vente.
Det ventes at nye iPhone vil få helt ny design. Dette er en av de mange tidlige gjetningene på hvordan den designen vil bli.
Det ventes at nye iPhone vil få helt ny design. Dette er en av de mange tidlige gjetningene på hvordan den designen vil bli.Foto: uswitch.com

Den store jokeren i en slik lansering er en eventuell smartklokke, også kjent som iWatch (eller iTime). Analytikere verden rundt har ventet på en smartklokke fra Apple en god stund nå, og flere har hevdet at Samsung og Apple ville bane vei for den nye kategorien. Foreløpig er det kun Samsung av de to som har sluppet smartklokker, og selv om det er mange slike produkter på markedet nå, går det ganske langt mellom hvert håndledd de sitter på.

Apple har et etter hvert offentlig samarbeid med safirglassprodusenten GT Advanced Technologies, og sammen har de to aktørene åpnet en gigantfabrikk i Arizona. Produktene herfra er det uvisst hvor vil havne. Apple bruker allerede safirglass i kameralinser og over fingeravtrykkleseren på iPhone 5S. Det nye glasset kan altså havne både over mobilskjermer, og på en eventuell smartklokke.

Foreløpig holder Apple kortene forholdsvis tett til brystet, akkurat slik de pleier. Foruten en mengde lekkasjer som kan tyde på at den nye iPhone-designen er kjent, vet man lite mer om de nye produktene.

Her kan du lese alle ryktene om iPhone 6:

Kommer med safirglass:

Apple vil benytte safirglass i både iPhone 6 og i selskapets kommende smartklokke, skriver Wall Street Journal. Ifølge avisen vil de første safirskjermene til iPhone 6 og smartklokken være ferdigprodusert i løpet av august. 

Safirglasset produseres i GT Advanced Technologies' fabrikk i Arizona i USA, en produsent Apple har innledet et samarbeid med. Fabrikken skal kunne produsere dobbelt så mye safirglass som den samlede produksjonen til de nesten 100 av dagens produsenter verden over, sier Eric Virey hos det franske konsulentselskapet Yole Développement til Wall Street Journal.

– Ingen har noensinne investert så mye penger i safir, sier Virey til avisen.

Fordelen med safirglass skal være at det er hardere enn vanlig glass, og at det skal være vanskeligere å ripe opp. Samtidig skal det tåle mer, og det skal mer til før skjermen knuses. Produksjonen har imidlertid vært veldig kostbar, derfor har bruken av materialet til nå vært ganske begrenset. Men Apple bruker allerede safir i dag som ripebeskyttelse til kameralinsen og fingeravtrykksleseren på iPhone.

Mange analytikere har ment at safirglass er altfor dyrt til at Apple vil ta det i bruk i smartmobiler med det første, men ifølge Techcrunch vil glasset antagelig kunne produseres billigere enn det har kunnet til nå, takket være ny produksjonsteknologi. 

Tåler å bøyes

Nylig dukket det opp en video som viste det som skal være frontglasset til iPhone 6. Glasset stammer fra Sonny Dickson, en person som tidligere har stått bak mange Apple-lekkasjer – lekkasjer som nesten alltid har vist seg å stemme. Videoen er lagt ut av Marques Brownlee, som står bak den populære teknologikanalen MKBHD på YouTube

Videoen viser at glasset kan bøyes og tilsynelatende ikke tar skade av å bli «mishandlet» av skarpe gjenstander. Professor Neil Alford ved Imperial College sier til The Guardian at han har snakket om safirglass med Apple for ett og et halvt år siden, og at det er sannsynlig at skjermen i videoen faktisk er en iPhone 6-skjerm. Er skjermglasset ekte, bekrefter det også at iPhone 6 vil få en skjermstørrelse på 4,7 tommer.

Det kan riktignok hende at skjermglasset er en prototyp, og at Apple eksperimenterer med safirglass til iPhone, men at dette ikke vil dukke opp først i en senere iPhone-modell.

Se video av hvor mye safirskjermen tåler her: (artikkelen fortsetter under videoen)

 

Dette skal være «mockups» som viser de tre fargene iPhone 6 vil komme i. Bildene kommer fra Sonny Dickson, som tidligere har vært svært treffsikker i sine Apple-lekkasjer.
Dette skal være «mockups» som viser de tre fargene iPhone 6 vil komme i. Bildene kommer fra Sonny Dickson, som tidligere har vært svært treffsikker i sine Apple-lekkasjer.Foto: Sonny Dickson

Den tynneste iPhone-en noensinne?

Ifølge en artikkel fra Digitimes den 16. juli vil batteriet i den nye iPhone-modellen være bare 2 millimeter tykt, mot 3 millimeter i iPhone 5-serien. Kapasiteten til det nye batteriet skal være som før, og skulle dette stemme tyder det på at Apple med iPhone 6 vil fokusere på å gjøre telefonen enda tynnere – i stedet for å øke batteritiden. Opplysningene skal Digitimes ha fått direkte fra produsenter i Taiwan, som også opplyser at andre komponenter – som skjermpaneler og kabinett – skal gjøres tynnere. Ifølge Digitimes sliter produsentene med å opprettholde en lav feilrate når komponentene skal gjøres tynnere.

Nylig meldte imidlertid Cultofmac.com at det supertynne batteriet det har vært snakk om kun hørte hjemme i de tidlige prototypene, og at det vil bli byttet ut med et langt større batteri i det ferdige produktet. Påstanden stammer fra den kinesiske analytikeren Sung Chang Xu i selskapet ESM-China. Så langt har det blitt sagt at den minste iPhone 6-modellen, med 4,7 tommer stor skjerm, ville få  en batterikapasitet på 1810 mAh. Analytikeren hevder at det endelige batteriet i får en kapasitet på 2100 mAh i stedet.

Kan komme i to størrelser

Ryktene om at iPhone 6 skal komme i to størrelser, er noen av de mest seiglivede. Den minste modellen vil ifølge ryktene få en 4,7-tommers skjerm, opp fra dagens 4-tommer. Mange har ment dette er på høy tid, tatt i betraktning at samtlige andre mobilprodusenter har gått over til større skjermer i sine mobiltelefoner. Skjermoppløsningen vil bli på 960 x 1704 punkter, ifølge enkelte rykter.

Det italienske nettstedet Macitynet har laget denne «mockup-en» av iPhone 6 (til høyre) ved siden av en iPod Touch.
Det italienske nettstedet Macitynet har laget denne «mockup-en» av iPhone 6 (til høyre) ved siden av en iPod Touch.Foto: Macitynet.it

Forbes melder at iPhone 6 vil få en skjerm som er en vesentlig forbedring i forhold til skjermene som brukes i andre telefoner. Skjermen vil ikke bare bruke et mer ripesikkert safirglass, den vil også benytte såkalte kvanteprikker («Quantum Dots»), en teknologi som også brukes i Sonys Triluminos-skjermer og i blant annet nettbrettet Kindle Fire HDX 7. Men ifølge Forbes skal Apples variant kunne vise et mye større fargeomfang enn skjermen som brukes i Kindle Fire. I tillegg til bedre farger skal de nye skjermene også ha lavere strømforbruk og bedre lysstyrke.

Apple og safirglassprodusenten GT Advanced Technologies annonserte i fjor høst et samarbeid, som inkluderer byggingen av en stor fabrikk i Arizona. Den fabrikken skal nå være ferdig, sannsynligvis for sent til å produsere glass for de første iPhone 6-modellene som kommer i salg. Men, produsenten skal likevel ha femdoblet safirglassproduksjonen i april, noe som kan tyde på at Apple likevel har fått det spesielle glasset i tide.

I april skrev Cnet at Taiwanske Commercial Times hevdet å vite at en 5,5-tommers versjon av iPhone 6 ville bli forsinket, på grunn av at batteriprodusentene ikke klarte å gjøre batteriene tynne nok. En produsent av batteripakker, Simplo, skal imidlertid ifølge Cnet ha klart å lage et 2 millimeter tykt batteri – og dermed skal dette problemet være løst. Men den treffsikre analytikeren Ming-Chi Kuo i KGI Securities hevder at 5,5-tommeren likevel kan bli utsatt til 2015, på grunn av problemer med å lage touchpanelet til skjermen i denne telefonen. Det skrev Macrumors.com den 13. juli. Apple Insider meldte imidlertid etter dette at produksjon av 5,5-tommeren vil starte allerede andre uken i august i år.

Det er mulig 5,5-tommeren vil få navnet iPhone Air, som er et navn som brukes internt hos enkelte Apple-underleverandører, ifølge Commercial Times. Men det understrekes at dette er et «kallenavn», og ikke noe Apple nødvendigvis kommer til å bruke.

Den nederste Touch ID-sensoren kan være den som er beregnet på iPhone 6.
Den nederste Touch ID-sensoren kan være den som er beregnet på iPhone 6.Foto: Nowhereelse.fr.

Bedre fingeravtrykksleser

Den japanske dingsebloggen ASCII.jp publiserte den 16. juli de første bildene av det som antas å være en Touch ID-sensor fra iPhone 6, skriver BGR.com. Bildene viser to fingeravtrykkssensorer, hvorav den ene tilhører iPhone 5S – og den ukjente sensoren har et litt annet utseende. Den nye Touch ID-sensoren skal ifølge GSMArena være mer holdbar enn den forrige. Enkelte iPhone 5S-brukere har nemlig klaget over at sensoren har en tendens til å fungere dårligere og dårligere over tid.

Uswitch.com publiserte nylig det de hevder er bilder av dekselet til iPhone 6. Bildene skal de ha fått direkte fra egne kilder. Bildene stemmer med tidligere lekkede bilder av baksiden av dekselet. En litt spesiell detalj på bildene er at Apple-logoen på baksiden er skåret ut, slik at det er hull i aluminiumsdekselet på baksiden av telefonen. Kanskje iPhone 6 vil ha en lysende Apple-logo på baksiden, slik som Mac-ene? Eller kanskje Apple har tenkt å plassere en NFC-antenne bak logoen til bruk for mobilbetaling eller andre ting?

De nye bildene fra Uswitch «bekrefter» også tidligere rapporter om at kantene på iPhone 6 vil være avrundet, som på iPod Touch.

Dette bildet viser bakdekselet til iPhone 6, ifølge uSwitch.com.
Dette bildet viser bakdekselet til iPhone 6, ifølge uSwitch.com.Foto: Uswitch.com

Bedre kamera 

Macrumors melder at kameraet i iPhone 6 vil bli utstyrt med en ny bildebrikke som skal være enda bedre enn den som sitter i iPhone 5S. Det er en person på det kinesiske diskusjonsforumet Digi-Wo som hevder å vite dette, ifølge Macrumors. Det skal være snakk om en Sony Exmor IMX220-brikke med 13 megapiksel oppløsning og en størrelse på 1/2,3 tommer – opp fra dagens 8 megapiksler og 1/3,2 tommer.

Sony Exmor IMX220-bildebrikken.
Sony Exmor IMX220-bildebrikken.

Andre rykter vil imidlertid ha det til at iPhone 6 får den samme 8 megapiksel-brikken, men at Apple i stedet vil forbedre bildestabiliseringen slik at det skal bli lettere å ta skarpe bilder. Noen vil ha det til at det kun er 5,5-tommersversjonen av iPhone 6 som får en ny optisk bildestabilisator, mens 4,7-tommeren får forbedringer i optikken.

Kraftigere prosessor

En ny iPhone vil selvfølgelig bli raskere og bedre enn dagens modell. Det er ikke usannsynlig at dagens A7-prosessor vil bli etterfulgt av en A8-prosessor, som ifølge Macrumors vil være en to- eller firekjerners 64-bit prosessor med klokkefrekvens på 2 GHz. Brikken skal være mindre og mer strømgjerrig enn dagens A7-brikke. 

Også nettstedet Venturebeat hevder at telefonene vil få en A8-systembrikke. Navnet er ingen overraskelse, men spesifikasjonene på brikken skal gjøre et voldsomt hopp. Dagens iPhone 5S har en dobbeltkjernet A7-brikke med klokkehastighet på 1,3 GHz. A8 skal ha en klokkehastighet på 2 GHz, noe som burde gi et svært betydelig hopp i hastighet, forutsatt at spesifikasjonene ellers er sammenliknbare.

Solceller i skjermen?

Og så til ett av de mindre sannsynlige ryktene: Et rykte fra tidligere i vår forsøker å forklare Apples eksperimentering med safirglass. En analytiker hevdet at årsaken til glassvalget, er at Apple vil bygge inn små solcellepaneler i glasset, slik at batteritiden forlenges.

Analytikeren heter Matt Margolis, og jobber i analysehuset Seeking Alpha. Blant flere grunner Margolis trekker frem, er Apples patentering av en safirglasskjerm med integrert fingeravtrykksleser, og solcellepaneler. Patentet ble registrert 5. februar i fjor.

Ifølge Margolis manglet det stadig tekniske løsninger for å frakte strømmen fra solcellepanelene til skjermen. Vanligvis gjøres dette ved hjelp av en spenningsregulator, men det kan bli vanskelig å bygge inn i en telefon.

En annen ting det pekes på, er en stillingsutlysning fra høstparten i fjor. Der søkte Apple en person som skal jobbe med såkalt «thin film»-elektronikk, som kort fortalt handler om svært kompakte elektriske kretser, trykket på plast. Denne typen elektronikk brukes både i utvikling av solceller, og for miniatyrisering av større stykker elektronikk. Stillingen forutsatte også erfaring med solcelle-teknologi.

Stillingen som ble annonsert skulle gå inn i Apples mobildivisjon.

Vil du få beskjed når iPhone 6 kommer i salg, og hva den vil koste? 
Sett opp prisvarsling i vår Prisguide-tjeneste her »

Samsungs nye metallmobil er kanskje en iPhone 6-konkurrent?
Samsung har lansert Galaxy Alpha »

(Kilder: Wall Street Journal, TechcrunchDigitimes, Apple InsiderForbes, CnetMacrumorsGSMArenaUswitch.com, m.fl.)

Apple iPhone 6 16GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen