Nå kommer Intels RealSense 3D-kamera i enda flere produkter
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Nå kommer Intels RealSense 3D-kamera i enda flere produkter

Se hvordan 3D-kameraer i nye PC-er, mobiltelefoner og nettbrett kan brukes til både jobb og moro.

Taipei/Tek.no: Det har gått rundt ett og et halvt år siden Intel annonserte sin RealSense-teknologi, et 3D-kamera som selskapet hevder vil revolusjonere måten vi bruker PC-ene på. 

Under årets Computex-messe i Taipei brukte Intel mye tid under sin åpningstale til å snakke om RealSense, og selskapet spanderte også rikelig med gulvplass på å vise frem både nye og gamle produkter som benytter teknologien. 

Kameramodulen i Intel RealSense.
Kameramodulen i Intel RealSense. Foto: Intel

RealSense har en del likheter med Microsofts Kinect-teknologi for Xbox. Løsningen består av en liten kameramodul som kan brukes i alt fra stasjonære til bærbare PC-er, nettbrett og mobiltelefoner. Kameraet har tre linser som tilsammen kan «se» omgivelsene i 3D: Ett vanlig kamera, ett infrarødt kamera og en infrarød laser.

Ved å registere det infrarøde lyset som reflekteres tilbake vil kameraet kunne registrere dybdeinformasjon, og kameraet kan også følge bevegelser – slik at du kan styre objekter på skjermen ved hjelp av hendene, hodet eller øynene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RealSense-kameraet i en PC kan brukes til alt fra spill til å få sikker pålogging med ansiktsgjenkjenning.
RealSense-kameraet i en PC kan brukes til alt fra spill til å få sikker pålogging med ansiktsgjenkjenning. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsofts kommende Windows 10-operativsystem vil ha støtte for RealSense-kameraet for ansiktsgjenkjenning når du bruker funksjonen Windows Hello for å logge deg på. Alt du trenger å gjøre er å sette deg foran PC-en. RealSense-kameraet fanger opp dybdeinformasjon slik at du ikke skal kunne lure kameraet ved å vise frem et bilde av en person.

Viste smartmobil med RealSense

Intels Kirk Skaugen viser frem protyper på mobiltelefoner med integrert RealSense-teknologi under sin åpningstale på Computex.
Intels Kirk Skaugen viser frem protyper på mobiltelefoner med integrert RealSense-teknologi under sin åpningstale på Computex. Foto: Intel/videofeed

Sjef for Intels Client Computing Group, Kirk Skaugen, viste under sin åpningstale frem et referansedesign for en smartmobil med Intel RealSense 3D-teknologi innebygget. Inntil nå har det vært stort sett PC-er som har hatt teknologien, men Intel jobber nå på spreng for å få RealSense inn i flere produkter.

Asus Zen AiO som ble lansert dagen før Computex er en 23,8-tommers alt-i-ett-PC som har RealSense-kamera innebygget. Kameraet kan brukes både til å registrere bevegelser og som en 3D-skanner som skanner objekter du holder foran det. 

Lenovo lanserte i dagene før Computex en ny bærbar PC med RealSense: Lenovo Z51. Her er imidlertid ikke standard på alle Z51-modellene, og koster litt ekstra.

Lenovo Z51.
Lenovo Z51. Foto: Lenovo

«Brukere kan 3D-skanne objekter de vil 3D-printe, spille 3D-spill eller brukere gester for å styre PC-en», skriver Lenovo i en pressemelding

Det finnes to varianter av RealSense-kameraet – ett som er beregnet på objekter som befinner seg innenfor en meters avstand, og er beregnet på for eksempel PC-er, og ett kamera som kan registrere dybdeinformasjon for objekter som befinner seg rundt fire meter unna. 

Demonstrasjoner på Intel-standen

På Intels stand på Computex fikk vi se en rekke ulike produkter som benytter RealSense. Vi fikk blant annet prøve et par ulike spill på bærbare PC-er fra blant andre Dell og HP, for eksempel ett spill hvor du med hånden skulle styre et romskip og ved å gjøre et V-tegn med fingrene kunne fyre av missiler. 

Med Windows 10 på plass, vil du kunne logge deg inn på alle disse PC-ene ved å sette deg foran PC-en.

Det som kanskje var enda morsommere, var demonstrasjonen av HP Sprout – en alt-i-ett-PC som projiserer et ekstra skjermbilde ned på en diger touchplate foran skjermen. Du har altså hovedskjermbildet til Windows på den vanlige skjermen, så ser du i tillegg en «skjerm» nummer to på touchflaten på bordet foran deg. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

HP Sprout.
HP Sprout. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Løsningen baserer seg ikke på RealSense alene, men på en kombinasjon av et RealSense-kamera, et 14,6 megapiksel vanlig kamera, en HP DLP-projektor og en LED-lampe som lyser ned på objekter du plasserer over touchplaten. Alt dette sitter i en enhet som stikker ut over skjermen, og så registrerer også touchplaten hvor du trykker med fingrene. 

En kombinert projektor og Intel RealSense-kamera, samt en berøringsfølsom pekeplate, er hemmeligheten bak HP Sprout.
En kombinert projektor og Intel RealSense-kamera, samt en berøringsfølsom pekeplate, er hemmeligheten bak HP Sprout. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi fikk se ulike programmer for Sprout, blant annet et piano og et program for å fargelegge tegninger. En av de mest spennende mulighetene med Sprout er imidlertid at du takket være RealSense-kameraet kan legge en fysisk gjenstand på touchplaten og få den skannet i 3D – slik at du kan jobbe videre med 3D-modellen på skjermen. Eventuelt modifisere objektet på PC-en før du 3D-printer det ut etterpå.

Sprout ble lansert i fjor høst, men det er første gang vi har fått se den. 

Her kan du se en video av hvordan HP Sprout – og Intel RealSense på PC – fungerer i praksis:

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen