Platespillere er populære for tiden og nå står et nytt og bedre «HD vinyl»-format på trappene.
Platespillere er populære for tiden og nå står et nytt og bedre «HD vinyl»-format på trappene. (Foto: Eric de Redelijkheid, Flickr (CC BY-SA 2.0))

Nå kommer HD-vinylen

Lover plass til flere spor og både høyere og bedre lyd.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da den digitale CD-en kom på slutten av 80-tallet stupte salget av platespillere og  dens store vinylplater. De siste årene har imidlertid den analoge spilleren fått en ny vår og ifølge IFPI Norge står CD-er og LP-er for omtrent like mye av omsetningen i det fysiske markedet der sistnevnte format stadig øker.

Denne plutselige eksplosjonen i popularitet ser nå ut til å få svært interessante følger. Nettstedet Pitchfork melder nemlig at «High Definition Vinyl», eller HD vinyl, er på vei fra østeriske Rebeat Innovation.

Spiller høyere, bedre og lenger enn dagens LP-plater

En 12-tommers LP-plate støpes i vinyl og gjør det mulig å gjengi innspilt musikk analogt. Platen har utskjærte riller, som leses av fra platespillerens stift når den roterer.

En nyfrelst generasjon platespinnere kan ifølge Rebeat Innovation se frem til LP-er som spiller 30 prosent høyere og gir 30 prosent lenger spilletid når de nye platene kommer på markedet.

I tillegg skal lydgjengivelsen være enda mer naturlig i forhold til de standard vinyl-platene vi har hatt de siste tiårene. Alt dette skal selskapet få til takket være den mer moderne og effektive produksjonsprosessen de har utviklet.

Lages med 3D-modell og lasere

En HD vinyl lages ifølge selskapet ved å først konvertere det digitale lydopptaket fra studio til en topografisk 3D-modell. Lasere skjærer så mønsteret inn i «master»-pressen, som i sin tur klemmes mot vinylplatene for å lager rillene stiften på platespilleren din plukker opp lyden fra hjemme i stua.

Produksjonsprosessen skal være mer presis og gjøre det mulig å overføre musikkinnspillingen til vinylplaten med mindre tap av informasjon enn tidligere. Som en bonus kan man dessuten droppe bruken av en rekke kjemikalier under tilvirkningsprosessen, som dermed blir mer miljøvennlig. 

Fungerer på dagens utstyr

En god nyhet er at du kan spille av de nye HD-vinylene på platespilleren du allerede har, og uten å oppgradere stiften («pickupen»).

Den «dårlige» nyheten er selvsagt at mange musikkentusiaster nok vil føle presset til å oppgradere gamle favorittplater til det nye og angivelig bedre formatet. Ikke ulikt oppgraderingssyken som melder seg hos filmentusiaster når man går fra VHS til DVD og fra DVD til Blu-ray. Men så gjenstår det selvsagt én ting: å se hvor utbredt HD-vinyl faktisk ender opp med å bli.

Rebeat Innovation forteller til Pitchfork at de ser for seg at prøvepressinger av HD-vinyl vil skje i september. Deretter vil de bruke enda åtte måneder på finjusteringer før de første HD vinylene bør bli å se i butikk sommeren 2019.

Få med deg spillelistene når du bytter strømmetjeneste:
Slik gjør du det »

(Kilde: Pitchfork)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen