(Bilde: Facebook / skjermdump)

Nå kommer Facebooks monstersøk

Følg disse triksene for å sikre deg.

Denne uken åpner Facebook sin nye og kraftige søkemotor for majoriteten av brukerne sine. Det heter Grafsøk, og ble først vist frem allerede i januar.

Med detaljert kjennskap om deg og dine venner skal søket hjelpe deg med å finne «alt» i livet ditt, både nye venner, et godt sted å spise og gode reisetips – for å nevne en brøkdel. Søket er imidlertid så kraftig at det kan grave opp det meste fra fortiden din, om du ikke har sikret deg godt nok.

Finner «alt» fra livet ditt

Foto: Facebook

I hovedsak dreier Grafsøk seg rundt fire dimensjoner; venner, bilder, steder og interesser. Med de fire kan du for eksempel søke på fraser som: "Bilder fra en indisk restaurant mine venner fra India nylig har spist på", eller "restauranter i Oslo venner som liker kulinarisk akademi har spist på" – og vips så har du kanskje lagt grunnlaget for tidenes aften.

Facebook har informasjon om livet ditt, dine interesse, vennene dine, og vennenes interesser – de har kunnskap om din sosiale sfærer. Skal du reise et sted, er de sosiale preferanse til vennene dine noe som kan gjøre valget ditt lettere for deg. Har vennen din for eksempel vært fornøyd med en restaurant, gjør det ditt restaurantvalg langt lettere for deg.

Pass på personvernet

For å sørge for at Facebook-brukere er klar over at det nye monstersøket nå kommer, har selskapet nå begynt å varsle alle med en liten informasjonsboble, som bildet til høyre viser. Det er tre ting du bør gjøre for å sikre personvernet ditt:

Rediger personverninnstillingene.
Rediger personverninnstillingene.

Steg 1 – Begrens fremtidige innlegg: Ved å klikke på det lille ikonet til høyre for navnet ditt kan du enkelt redigere og se hvordan du kan endre de viktigste personverninnstillingene. I første omgang bør du begrense Facebook til å kun la vennene dine se de fremtidige innleggene dine.

Steg 2 – Begrens tidligere innlegg: Klikker du på ikonet helt til venstre i toppmenyen kan du velge mer avanserte personverninnstillinger. Der kan du også begrense tilgangen til alle tidligere innlegg, slik at de ikke er åpne for noen andre enn vennene dine – eller deg selv.

Steg 3 – Sjekk fortiden: Med de generelle begrensningene på plass er det på tide å sjekke hva du egentlig har skrevet, likt og delt så lenge du har vært medlem på Facebook. Selv om informasjonen nå er begrenset til vennene dine, kan du ha gjort mye rart for fem år siden, som det ikke er like morsomt at blir dratt opp igjen i dag. 

For å rette opp i dette klikker du deg inn i aktivitetsloggen, via personvern-knappen du brukte i det første steget. Her kan du gå igjennom alt du har gjort på nettstedet siden du ble medlem, og redigere hvem som har tilgang til hva.

Det er ikke bare en ny søkemotor Facebook har fått:
Snart skal Facebooks design endret radikalt » 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen