Nå kommer endelig et lynraskt skjermpanel med gode farger
(Bilde: Nvidia)

Nå kommer endelig et lynraskt skjermpanel med gode farger

Kan gi spillere et nytt alternativ.

Alle skjermer består av et panel. Panelet  er det som lager selve bildet du ser på skjermen din, men disse kommer som mye annet i flere ulike former med hver sine fordeler og ulemper. 

Ofte må du velge det ene fremfor det andre, som høy oppdateringsfrekvens fremfor god innsynsvinkel eller farger. I det siste har imidlertid produsentene klart å lage gode kryssniger som kan gi deg det bedre fra begge verdener. Nå har taiwanske AU Optronics klart å lage nettopp et slikt panel, som skal lanseres tidlig neste år. 

Panelet har fått navnet AHVA og vil gå rett i strupen på dagens mange IPS- og PLS-paneler. De to sistnevnte er kjente for å gi gode farger, men er ikke blant de raskeste på bildeoppdateringer.

Lynraskt

Styrken med AHVA-panelet er at det kan levere svært raske oppdateringsfrekvenser. En av skjermene som skal benytte det nye panelet byr nemlig på en oppdateringshastighet på 144 Hz. Dette er enda raskere enn Samsungs til nå raskeste 120-Hz PLS-paneler.

Det raske panelet går ikke på kompromiss med oppløsningen heller. Et 27-tommers panel som snart skal i produksjon byr nemlig på hele 2560 x 1440 bildepunkter. I tillegg kan vi finne spesifikasjoner som kontrast på 1: 1000, lysstyrke på 350 cd/m2.

Fargene og innsynsvinkelen skal også være like gode som på de konkurrerende IPS- og PLS-panelene 

Et alternativ for spilleren

En velkjent problemstilling når du skal velge PC-monitor har lenge vært om du skal gå for et raskt TN-panel eller et mer presist IPS-panel. Like god responstid som med et TN-panel får du neppe, men de som ikke spiller spill hvor ett millisekund fra eller til kan bety forskjellen på liv og død, kan nok få et solid alternativ med AHVAs bedre farger og gode innsynsvinkel.

Ifølge Sweclockers skal de kjappe og fargeriktige panelene vises frem på CES-messen, som går av stabelen i januar. Panelet vil sannsynligvis ta turen til Norge i et utvalg skjermer ikke så alt for lang tid etter dette, og det er bare å starte sparingen. De kan nemlig koste fra 7000 til 10 000 kroner i ulike konfigurasjoner.

Enkelte skjermprodusenter er ryktet å kombinere det lynraske panelet med Nvidias G-Sync-teknologi (Ekstra), og med tiden kan også støtte for Adaptive Sync komme på plass. Det er også sannsynlig at AHVA-panelet vil markedsføres som et IPS-panel, da ytelsen i praksis er svært lik og forbrukere allerede er godt kjent med IPS-panelets kvaliteter.

Setter du de høyeste kravene til responstid, bør Asus' ROG Swift være av interesse:
Vi mente skjermen ga både flott bildekvalitet og ekstra spillglede da vi testet den »

(Kilder: Sweclockers, TFT Central)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen