Nå kommer den overklokkede SSD-en
(Bilde: Shutterstock/ Brandon Seidel, Intel)

Nå kommer den overklokkede SSD-en

Intel mener hardbarka spillere har mye å glede seg til.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Overklokking har tilsynelatende eksistert siden tidenes morgen, og mange dataentusiaster er ikke fremmede for å justere en og annen innstilling på prosessoren eller skjermkortet sitt.

Frem til nå har overklokking i stor grad vært forbeholdt prosessoren, skjermkortet og minne, men nå blir også SSD-en en del av denne dansen.

Intel kunne i dag trekke sløret fra sin nye familie med overklokkede SSD-er. I første omgang er det to råtasser som skal ut på markedet, under det noe anonyme navnet 730-series.

Modellene i 730-serien kommer med en ferdig overklokket kontroller rett fra Intel-fabrikken, så det er altså ikke snakk om at du selv kan justere og endre på instillingene – som vi vaneligvis forbinder med overklokking.

Overklokket 50 prosent

Ifølge Intel er 730-seriens kontroller overklokket med 50 prosent og selve minnet med 20 prosent. Dette resulterer i leseforsinkelser på bare 50 nanosekunder, og lesehastigheter på inntil 550 megabyte per sekund.

De harde fakta.
De harde fakta.Foto: Intel

IOPS-operasjoner ved lesing er oppgitt å være 89 000, og om du ønsker enda bedre ytelse kan du kombinere to eller flere SSD-er fra familien for å oppnå mer enn 1000 megabyte i sekundet i RAID 0-oppsett.

Overklokking krever gjerne de beste komponentene for å holde SSD-en stabil, og det er nok nettopp derfor Intel har tatt i bruk teknologi de ellers bare bruker i sine datasenter-løsninger. SSD-ene i 730-serien skal tåle så mye som 70 gigabyte med skriving hver eneste dag den er i aksjon, noe som ifølge Intel er en kraftig forbedring over de tradisjonelle 20 gigabytene hver dag som de bygger sine andre SSD-er ut i fra.

Modellene kommer med en kapasitet på 240 og 480 gigabyte, men mens begge leverer den samme lesehastigheten på 550 megabyte per sekund, er det ikke uventet storebror som drar det langste strået når det kommer til skriveytelse. 

Modellen på 240 gigabyte leverer nemlig bare 270 MB/s, mens modellen på 480 gigabyte klarer 470 MB/s.

Oppusset kontroller

Kontrolleren skal være pusset opp og har nå nådd sin tredje revisjon, mens selve NAND-minnet hvor all dataen lagres er produsert med 20-nanometer-teknologi.

Intel mynter de nye SSD-ene spesifikt på kravstore spillere og bruk i datasentere hvor stabilitet og ytelse er helt essensielt. 

Hvor stort behov det er for å øke ytelsen til dagens SSD-er kan likevel diskuteres, da flaskehalsen ofte ligger i SATA-grensesnittet, og ikke lesehastighet eller antallet IOPS-operasjoner.

Senere i år planlegger dog Intel å lansere brikkesett med det nye SATA Express-grensesnittet. SATA Express vil støtte overføringshastigheter på 8 Gbit/s til 16 Gbit/s. Sett i sammenheng med den kommende lanseringen passer dermed overklokking av SSD-en mye bedre inn i bildet.

18. mars er oppgitt som lanseringsdag, og om du vil være blant de første med en overklokket SSD i maskinen din kan du allerede nå sette opp et prisvarsel i Prisguide. Da får du beskjed om billigste nettbutikk straks de kommer på lager. 

Har du noen sinne lurt på hvordan en SSD-blir laget?
Vi undersøkte (Ekstra) »

(Kilder: Intel)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen