Nå kan du endelig få menyen rett i applikasjonen. (Bilde: YouTube)

Nå kommer den nye Ubuntu-versjonen

Blir mer Windows-aktig.

Canonical lanserer en oppdatert utgave av Ubuntu to ganger i året, vanligvis i april og oktober. Hver fjerde lansering er imidlertid en såkalt Long Term Support (LTS) utgave, som mottar sikkerhetsoppdateringer og kundestøtte i fem år.

Det er en slik utgivelse som nå står på trappene i form av Ubuntu 14.04, også kalt Trusty Tahr, som forøverig er navnet på en afrikansk villgeit.

Veldig ofte vil LTS-utgavene inneholde få store endringer og heller fokusere på finpuss av funksjoner som har vært introdusert i tidligere versjoner. Dette er selvsagt for at LTS-utgaven skal være så stabil som overhode mulig.

Tar etter Windows

Dette er også gjeldende i denne omgang, men enkelte vesentlige endringer vil nok de fleste merke seg godt. Blant nyhetene finner vi nemlig menyer som er integrerte i programmene, akkurat som i Windows. Disse vil være et alternativ til å bruke menylinjen i toppen av skrivebordsmiljøet, som har vært vanlig til nå.

En ny låsskjerm er på plass, og mange vil nok sette pris på muligheten til å minimere apper rett fra programstarteren. Estetiske endringer er også på plass, da alle vinduer nå vinker farvell til de én piksel brede rammene sine. I tillegg skal alle vindushjørnene ha gjennomgått en solid dose kantutjevning bokstavelig talt, da de i tillegg til å være antialiasert, nå er avrundede.

Ultra-HD og TRIM

Selv om utbredelsen av skjermer med mer enn HD-oppløsning foreløpig ikke er så stor, bringer 14.04 bedre støtte for å vise høyoppløst innhold. Mer vanlig er det dog å sverge til en rask SSD sammen med operativsystemet, som nå endelig aktiverer TRIM som standard – så lange SSD-en stammer fra Intel eller Samsung, da.

Nvidias Optimus-teknologi, som automatisk bytter mellom laptopens integrerte og dedikerte grafikkort for sparer batteriet ditt, er forbedret. I tillegg er selvsagt de faste applikasjonene som Firefox og LibreOffice oppdatert til de seneste stabile versjonene.

Ubuntu Touch, som skal bringe Ubuntu inn på smarttelefon-markedet, har lenge vært planlagt lansert sammen med 14.04 LTS. Det ser likevel ikke ut til at Canonical rekker tidsfristen, og antatt slipp for de første Ubuntu-smarttelefonene er nå tredje kvartal i år.

Villgeiten slippes løs i sin endelige form torsdag 17. april, og om du er av de som bare oppdaterer til LTS-versjoner, har du også alle funksjonene fra Ubuntu 13.04 å se frem til.

Linux er en gammel ringrev:
I år er det 20 år siden en finsk student slapp den første versjonen (Ekstra) »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen