Slik skal i alle fall én av de nye førerløse racerbilene se ut.
Slik skal i alle fall én av de nye førerløse racerbilene se ut. (Bilde: Roborace Ltd.)

Nvidias nye datamaskin skal styre verdens første førerløse racingbil

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De førerløse bilene har som kjent for lengst begynt å gjøre sitt inntog, og mens teknologien først og fremst er ment for persontransport finnes det såvisst også andre bruksområder. Nå kommer de selvkjørende racerbilene - med Nvidia i førersetet.

Den kjente skjermkortprodusenten melder nemlig på bloggen sin at den første globale turneringen med førerløse biler er underveis, kalt «Roborace».

24 teraflops

Rollen som Nvidia spiller i det nye fremstøtet er at det er selskapets «DRIVE PX 2»-system som skal benyttes i bilene. DRIVE PX 2 er en ny datamaskin beregnet på biler, som Nvidia avduket i januar.

Maskinen er basert på to Tegra X1-prosessorer og er ifølge Nvidia i stand til solide 8 teraflops. Videre takler systemet hele 24 teraflops når det gjelder det Nvidia kaller «deep learning»-operasjoner, altså den delen av systemet som dreier seg om kunstig intelligens.

DRIVE PX 2 er laget for å «lære» seg data om en rekke forhold som er relevante for bilkjøring, slik som uventede hindringer i veien, uforutsigbare førere og andre forhold. Maskinen er også i stand til å prosessere store mengder fra sensorer og kameraer.

Foregår flere steder i verden

Ifølge Nvidia kan systemet håndtere data fra opptil 12 videokameraer, i tillegg til radarer og ultrasoniske sensorer. Alle disse dataene kombineres for presist å identifisere og lokalisere ulike objekter og bilens plassering i forhold til dem.

Nvidia har samarbeidet med en rekke ulike bilprodusenter om implementering av teknologien, og nå skal den altså også testes ut i konkurranseøyemed. Konkurransen skal foregå flere steder i verden, og bilene skal visstnok være svært kompakte, uten at det foreligger mange detaljer ennå.

Om du har lyst til å holde deg oppdatert kan du sjekke ut Roborace-hjemmesiden, og se også introduksjonsvideoen under. 

Myndighetene er fremdeles en hindring for selvkjørende biler: Nå har det imidlertid skjedd store fremskritt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen