Superstoffet grafén kan være nærmere enn du tror
(Bilde: Shutterstock/ Oleksiy Mark )

Superstoffet grafén kan være nærmere enn du tror

Forskere har gjort viktig fremskritt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er nå temmelig nøyaktig tre år siden vi først rapporterte om «superstoffet» grafén, det karbonbaserte og atomtykke materialet som av mange har blir utropt til arvtakeren til silisium på grunn av dets strømledende egenskaper og høye slitestyrke.

Til tross for at det med ujevne mellomrom meldes om nye fremskritt fra grafén-fronten har man ennå ikke lykkes i å finne så alt for mange effektive metoder for produksjon av det skjøre stoffet. Å få til det er en nøkkel for å fremskynde en kommersialisering, og i mangel på en helgod løsning har enkelte forskere har begynt å lete etter andre alternativer.

Som nettstedet Phys.Org melder har forskere imidlertid nå blåst nytt liv i håpet om enklere masseproduksjon av grafén, med et svært lovende fremskritt.

Bruker «plaststoff»

Forskerne prøvde nemlig ut en metode som innebærer å fremstille syntestiske karbonlag ved hjelp av et såkalt «polymermateriale», altså en form for plaststoff. Stoffet er altså ikke «ekte» grafén, men et materiale som likevel skal by på de samme egenskapene.

De syntestiske karbonlagene ble laget ved å spre polymermaterialet på en wafer laget av mineralet kvarts, og deretter varmebehandlet med en temperatur på 1200 grader. Dette førte visstnok til dannelsen av det syntetiske «grafénet», som både var gjennomsiktig og strømledende.

Det spesielle med metoden var at den ble gjennomført i bare to trinn, spredning av materialet på waferen og varmebehandling, mens teknikken for fremstilling av vanlig grafén tar hele åtte trinn.

Trenger lite etterbehandling

Vanlig grafén produseres vanligvis via en metode kalt CVD (Chemical Vapor Deposition), som i korte trekk innebærer å spøyte tynne metallfilmer med gasser som reagerer med hverandre og danner grafénlagene på metallet.

Deretter må grafénet fjernes fra dette metallet og overføres til et annet underlag, noe som fort kan skade stoffet. Den nye prosessen gjør disse stegene unødvendige, og er «klart til bruk» med én gang, med den samme effektiviteten som grafén, sier forskerne.

Ifølge forskerne bruker det nye stoffet samme produksjonsprosess som karbonfiber, og dermed er det i teorien ingenting i veien for å få på plass en realtivt snarlig masseproduksjon av stoffet. Forskerne ser for seg en kommersialisering ganske snart.

Norske forskere er i tet:
Møt NTNU-forskeren som jobber med materialet » (Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen