Nå kan OLED-TV-er endelig bli mye billigere
(Bilde: LG / Flickr)

Nå kan OLED-TV-er endelig bli mye billigere

Ny, lovende produksjonteknikk underveis.

Stadig vekk presenteres det nye modeller av de lovende OLED-TV-ene, men selv om prisene har gått noe ned, har det blitt at spådd at TV-ene vil forbli kostbare i ennå lang tid.

Hovedårsaken til dette er først og fremst den krevende produksjonsprosessen til OLED-TV-ene, som ennå gjør det vanskelig å starte en kostnadseffektiv masseproduksjon av de ettertraktede apparatene.

Ny «OLED-skriver» til unnsetning

Nå melder nyhetsbyrået Reuters at et amerikansk selskap ved navn Kateeva har lansert en ny produksjonsteknologi som muligens kan få litt fart i sakene og bringe OLED-TV-ene innen økonomisk rekkevidde.

Det Kateeva nå har presentert er en ny type OLED-skriver som visstnok både skal gjøre produksjonsprosessen mer effektiv og kvalitetsmessig bedre enn tidligere. Slike skrivere finnes riktignok allerede, men den nye modellen skal visstnok være betydelig mer høyteknologisk.

Skriveren heter YIELDjet og er ifølge produsenten designet fra grunnen av for å løse de spesifikke utfordringene som produksjonsprosessen hittil har stått overfor, noe den gjør på tre måter.

Den ene nyvinningen skriveren byr på er at den opererer i et lukket nitrogenkammer, noe som angivelig gir et optimalt produksjonamiljø siden det skjermer det ømfiendtlige OLED-materialet fra fuktighet og luft. Det skal igjen øke levetiden til panelene betraktelig, noe som hittil har vært et ankepunkt mot teknologien.

Lært av halvleder-industrien

I tillegg skal den nye skriveren være i stand til å redusere fenomenet kjent som «partikkel-forurensing» ved skriving av OLED-diodene, den største hindringen i veien for raskere produksjonstempo ifølge Kateeva.

Dette har de oppnådd gjennom en ny type mekanisk design som skal være inspirert av presisjonen man finner i blant annet halvleder-industrien, og reduksjonen i partikkel-forurensing skal være på hele 10 ganger i forhold til tidligere løsninger.

Til sist har selskapet med skriveren klart å gjøre det såkalte prosessvinduet hele 5 ganger bredere enn tidligere produksjonsteknologier, noe som i praksis innebærer både bedre kvalitet på OLED-panelene, og som legger til rette for masseproduksjon i store volum.

Dessverre er det ennå uvisst når YIELDjet-skriveren eventuelt skal gjøres tilgjengelig for produsenter av OLED-skjermer, og når vi vi kan vente å se de prismessige resultatene. Mer informasjon kan du lese hos Kateeva.

LG satser også på masseproduksjon av OLED-TV-er:
Har gjort store investeringer som kan drive ned prisen »

(Kilde: Kateeva, Reuters, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen