Nå kan hele Bitcoin-systemet være truet
(Bilde: Shutterstock)

Nå kan hele Bitcoin-systemet være truet

Det største grave-nettverket har blitt farlig mektige.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den virtuelle Bitcoin-valutaen blir stadig mer utbredt, men står fremdeles overfor en del utfordringer i form av for eksempel skepsis blant myndigheter i ymse land, alvorlige sikkerhetsproblemer og svært kraftige svingninger i verdien.

Nå melder nyhetsbyrået AP om en ny og alvorlig trussel mot Bitcoin, som potensielt kan bidra til å svekke tilliten til valutaen betraktelig.

Denne gangen er det et såkalt «grave-nettverk» det dreier seg om. Dette er nettverk som er opprettet for å kombinere datakraften til mange brukere for å mer effektivt grave frem nye Bitcoins, som deretter fordeles på brukerne.

Mektig nettverk vokser frem

Det største av disse grave-nettverkene er britiske GHash, som visstnok nå har blitt så stort at det kan utgjøre en fare for valutaen. Ifølge AP har nemlig GHash i løpet av de siste ukene skaffet seg nesten halvparten, og tidvis faktisk mer enn halvparten, av all datakraften som brukes til å grave frem Bitcoin.

Årsaken til at dette kan true valutaen er at dersom ett nettverk alene disponerer over halvparten av Bitcoin-ressursene, kan dette rent teoretisk sette nettverket i stand til å ta kontroll over alle transaksjonene og legge beslag på samtlige fremtidige Bitcoins.

Dermed kan også selve grunnpilarene i Bitcoin-systemet, nemlig uavhengigheten og den desentraliserte strukturen, bli undergravd. Det kan igjen gjøre valuaten minde attraktiv å satse på.

Bitcoin-utvikler reagerer sterkt

Etter at nyheten ble kjent skal verdien på Bitcoin ha sunket med 6 prosent, noe som riktignok kan betraktes som innenfor de «normale» svingningene. Flere brukere har imidlertid reagert til dels kraftig.

Som amerikanske PCWorld melder bestemte for eksempel Bitcoin-utvikleren Peter Todd seg for å selge halvparten av Bitcoin-beholdningen sin som følge av GHash-nettverkets maktposisjon. På Reddit tar Todd nå blant annet til orde for at grave-nettverk rett og slett bør avskaffes.

GHash selv skal ha sagt i en uttalelse til AP at de ønsker å beskytte Bitcoin-valutaen, men ønsker samtidig ikke å nekte folk adgang til nettverket eller innføre andre former for restriksjoner for å holde seg under de 50 prosentene.

Bitcoin-teknologien utvikles stadig: Nå finnes det et nytt anonymiseringsverktøy for valutaen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen