Du kan nå spille av video i 4K-oppløsning og 60 bilder per sekund på YouTube.
Du kan nå spille av video i 4K-oppløsning og 60 bilder per sekund på YouTube. (Bilde: Skjermdump/YouTube)

Nå kan du se videoer i ekstrem kvalitet på YouTube

Nettstedet eksperimenterer med 4K-oppløsning i 60 bilder per sekund.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

4K-oppløsningen har som kjent vært med oss en god stund, men ennå har man begrensede muligheter til å få utnyttet oppløsningen fullt ut, det vil si kjøre 4K-bildene i samme slikemyke bildefrekvens som lavere oppløsninger.

Som blant andre TechCrunch melder har det populære videonettstedet YouTube imidlertid nå gitt oss mulighet til å oppleve hva vi har i vente når det gjelder fremtidens videokvalitet. Nettstedet har nemlig begynt å eksperimentere med 4K-videoer som kjører i hele 60 bilder per sekund.

Krever solid maskinvare

YouTube ser ikke ut til å ha kunngjort eksperimentet offisielt. Nettstedet har imidlertid satt sammen en spilleliste med et knippe videoer hvor man altså har mulighet til å stille avspillingskvaliteten helt opp til 2160p-oppløsning og 60 bilder per sekund.

Det skal bare være snakk om et begrenset antall videoer i denne omgang, blant annet en video som viser et vulkanutbrudd, en asiatisk musikkvideo og en video fra en asiatisk parade. Det skal bemerkes at ikke alle videoene nødvendigvis er spilt inn i 4K-oppløsning og 60 bilder per sekund. I beskrivelsen av sistnevnte video står det for eksempel at videoen er tatt opp med en Samsung Galaxy Note 3, som er i stand til maksimalt 30 bilder per sekund i 4K-oppløsning.

Uansett har man altså nå mulighet til å spille av den ekstreme videokvaliteten på YouTube, vel å merke om du har kraftig nok utstyr. I tillegg til å ha en 4K-skjerm må du nemlig også være i besittelse av skikkelig potent maskinvare og ikke minst en heftig Internett-linje.

Forsøkte med Titan X

Nettstedet MacWorld prøvde å spille av videoene på en PC med en åttekjernes prosessor, det nylig lanserte skjermkortmonsteret GeForce Titan X og en 4K-skjerm med G-Sync-teknologien, men Internett-linjen på 25 Mbit/s gjorde at videoene likevel hakket stygt.

TechCrunch forsøkte å spille av videoene på en ny Retina iMac med 5K-oppløsning, noe so m visstnok en fantastisk bildekvalitet, men det uvisst hva slags linje som ble benyttet. Nettstedet påpeker at dersom maskinvaren ikke er god nok, vil videoene se dårligere ut enn når man kjører dem med lavere oppløsning, selv om man bruker en 4K-skjerm. 

Om du mener du har god nok maskinvare kan du sjekke ut hele spillelisten bestående av seks 4K/60-videoer, lagt ut av YouTube. Én av videoene ser du under.

Med Windows 10 har Microsoft tenkt å ligge i forkant når det gjelder oppløsning: 8K-oppløsning blir nemlig standard i operativsystemet fra sommeren »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen