Nå kan du se 360-graders videoer på YouTube – og det takket være norsk teknologi
(Bilde: YouTube)

Nå kan du se 360-graders videoer på YouTube – og det takket være norsk teknologi

YouTube valgte å satse på det Hamar-baserte selskapet Making View for det nye tilbudet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det konsumeres allerede enorme mengder video på YouTube, men nå har den populære tjenesten fått en ny funksjon som antakelig vil gjøre videotittingen enda mer interessant. YouTube fikk nemlig nylig støtte for visning av 360-graders videoer. 

Løsningen innebærer at du kan styre «kameraet» i videoene fritt omtrent som i tjenester som Street View, men altså med videoer i stedet for stillbilder. Det som gjør nyheten ekstra interessant er at YouTube valgte et norsk selskap som partner for den ny løsningen, nemlig Making View, som selv kunngjorde nyheten i en pressemelding.

Erfarent selskap

Making View er et selskap basert i Hamar og som har drevet med utvikling av både utstyr og programvare for opptak og avspilling av 360-graders video og bilder. Vi skrev om dette selskapet allerede i 2012, og i løpet av de to påfølgende årene har selskapet vært i aktiv dialog med YouTube og Google. I desember i fjor bestemte YouTube seg for å inngå partnerskap med Making View.

Kanskje ikke helt overraskende har Google prioritert sine egne plattformer i første omgang, så inntil videre er det kun Chrome-nettleseren og YouTube-appen til Android som har støtte for den nye 360-graders visningen. Støtte for iOS og andre nettlesere skal imidlertid være på vei, og teknologien er for øvrig også kompatibel med VR-briller som Oculus Rift.

For et grundig innblikk i hvordan det hele fungerer kan du besøke Making View sin egen YouTube-kanal, hvor det allerede ligger et knippe fartsfylte 360-graders videoer. I videoene kan man enten holde museknappen nede på bildet mens man beveger musen, eller bruke WASD-tastene på tastaturet til å snu kameraet i alle retninger.

Har stor tro på teknologien

– Vi har hatt klokketro på denne teknologien i lang tid. Alle som blir vist potensialet i dette nye mediet blir begeistret. Men det er en tung jobb å overbevise mange av gangen når man er et lite selskap. Denne lanseringen vil bety at langt flere vil få øynene opp for 360° video, Virtual Reality og potensialet som ligger i å påvirke og underholde folk på en ny og innovativ måte, sa daglig leder i Making View AS, Are Søby Vindfallet, i pressemeldingen.

Om du har lyst til å dele dine egne 360-graders videoer på YouTube må du selvsagt benytte et kamera som filmer i 360 grader, og disse er ennå ikke svært utbredte. På YouTube-bloggen lister selskapet opp et antall kompatible kameraer som enten allerede er på markedet eller som blir lansert om kort tid. Blant disse er Bublcam, som vi har skrevet om tidligere.

Google har også laget en støtteside med teknisk informasjon om hvordan du lager og laster opp slike videoer, da dette naturlig nok er noe mer komplisert enn med vanlige videoer. Under kan du se et eksempel på en 360-graders video fra Making View.

Her er en annen type 360-gradersteknologi: Denne innretningen lar deg enkelt lage «Matrix-effekten»

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen