Slik skal de sikre nettnøytraliteten
(Bilde: ramcreations/Shutterstock.com)

Slik skal de sikre nettnøytraliteten

Regelboken er på over 500 sider.

Etter en lengre periode med heftige diskusjoner fattet det amerikanske byrået FCC omsider et vedtak om en rekke strenge reguleringer av Internett-leverandører, som byrået mener skal beskytte nettnøytraliteten en gang for alle. Som blant andre avisen The Guardian og Mashable har fått med seg har FCC nå sluppet dokumentet med samtlige av de nye retningslinjene.

Dermed kan vi altså for første gang få et grundig og konkret innblikk i det nye, gjeldende lovverket som Internett-leverandørene må forholde seg til. Om du har lyst til å fordype deg i detaljene må du imidlertid belage deg på å sette av litt tid, da dokumentet er på over 500 sider.

Skal heretter anses som telekommunikasjon

Det store hovedpunktet i det nye vedtaket til FCC var at Internett-tjenester skal underlegges den såkalte «Title II»-seksjonen av kommunikasjonslovverket. Dette innebærer i grove trekk at levering av Internett heretter er å anse som en telekommunikasjonstjeneste i stedet for en informasjonstjeneste, og er dermed i samme kategori som for eksempel telefoni.

Det medfører at Internett-leverandører er pålagt en «rimelig og rettferdig» praksis som skal virke i «allmennhetens interesse», som igjen betyr at leverandørene blant annet ikke har anledning til å praktisere betalt prioritering, blokkering av nettsider og struping av båndbredden til Internett-tjenester.

Avgjørelsen er blitt meget godt mottatt av tjenesteleverandører som Netflix, Facebook og Google, men har naturlig nok også støtt på mye kritikk, først og fremst fra Internett-leverandørene selv. Tidligere har det store amerikanske teleselskapet AT&T for eksempel antydet at de vil stande videre investeringer inntil videre på grunn av lovendringene.

– Utdatert lovverk

Som Mashable meldte publiserte også det andre store teleselskapet Verizon et innlegg på bloggen sin umiddelbart etter vedtaket hvor de blant annet pekte på at lovverket de nå er underlagt, som ble skrevet på 1930-tallet, er utdatert og antikvarisk. Innlegget ble skrevet i morsekode for å illustrere poenget.

På bakgrunn av dette er selskapenes advokater antakelig nå i full gang med å gjennomgå det over 500 sider lange sider lange dokumentet i forberedelsen av en rekke søksmål mot myndighetene, som er ventet å komme ganske snart. Dokumentet er altså tilgjengelig som PDF-fil om du har lyst til å gyve løs på det selv, og du kan også lese det i vinduet under.

Mange mener nettnøytraliteten er reddet etter det nye vedtaket: Vi snakket med en spesialist som forklarer hvorfor »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen