(Bilde: kubrickcollection.com)

Nå kan du leie Kubricks ekstremoptikk

Vil du filme uten ekstern belysning, finner du ikke mer lyssterk optikk enn dette.

Kubricks tre objektiver med blender f/0.7 er blitt nærmest legendariske i optikkens verden. Opprinnelig konstruert for å fotografere månens bakside, satte de totalt ti Carl Zeiss-objektivene rett og slett verdensrekord i lysstyrke.

Ett av objektivene beholdt Carl Zeiss selv, seks gikk til NASA og de resterende tre slo Kubrick kloa i. Og det er disse du nå kan leie – dersom du blar opp.

Film uten lys

Stanley Kubrick mens han filmer «Barry Lyndon».
Stanley Kubrick under filmingen av «Barry Lyndon».

Det er tyske P+S Technik som har modifisert objektivene til å passe sitt PS-Cam X35 HD-videokamera, men nøyaktig hvor mye du må ut med for å leie kameraet pluss optikken er ikke kjent. Leie av kameraet alene kommer på 750 euro i døgnet, mens prisen på totalpakken oppgis ved forespørsel.

Men skulle du ha pengene til å bruke på utstyret, vil du nærmest kunne gjøre opptakene dine kun opplyst av stearinlys. Det var også målet til Kubrick da han filmet «Barry Lyndon», en film som i etterkant er mest kjent for nettopp de nærmest maleriske scenene. Hele filmen er filmet med blender f/0.7.

Les også: Historisk Leica solgt for nær én million

Nektet å gi opp

Historien om hvordan de tre objektivene endte opp som en del av filmhistorien, er fascinerende. Under forberedelsene til filmingen av nettopp «Barry Lyndon», saumfòr tidligere amatørfotografen Stanley Kubrick fotoverdenen for å få tak i så lyssterk optikk som mulig.

Da han fant NASA-objektivene, opprinnelig tiltenkt stillbildefotografering, virket det i første omgang umulig å kombinere disse med Kubricks Michell BNC-kamera, både på grunn av diameteren på objektivet og manglende avstand til filmen inne i kameraet.

Men den pirkete Kubrick nektet å godta et «det går ikke», så etter en rekke modifiseringer av både optikk og kamera fikk de det endelig til. Resultatet ble et kameraoppsett som var notorisk utfordrende å bruke – med én fast blender, F/0.7 – og resultatet av dette kan man altså se i «Barry Lyndon».

Strekker ikke budsjettet til for leie av Kubricks superoptikk? Her har du noen tips for hvordan du kan filme med speilreflekskameraet ditt »

(Kilder: visual-memory.co.uk, dpreview.com, kubrickcollection.com)

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen