Nå kan du klatre rett opp veggen

Teknofil Nå kan du klatre rett opp veggen

(Bilde: Utah State University, All Rights Reserved)

Nå kan du klatre rett opp veggen

Utrolig teknologi gjør deg nesten om til Spider-Man.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvis du i fremtiden hører lyden av en støvsuger fare forbi vinduet ditt i blokka du bor i, slapp av, det er sikkert bare en soldat som skal ta seg frem. Eller kanskje det ikke er en grunn til å slappe av?

Her er nemlig en ryggsekk med vakuumteknologi og hansker som har så kraftig sugeeffekt at du kan klatre opp murvegger, glass eller det du måtte ønske.

Fremkomstmiddelet blir kalt PVAC, som står for «Personal Vacuum Assisted Climber». Den er ment for soldater i strid, som må komme seg over høye vegger der andre løsninger ikke er mulig.

Vant konkurranse

PVAC-en er skapt av «Ascending Aggies»-teamet fra Utah State University, og kom på førsteplass av totalt 33 forslag i en konkurranse arrangert av det amerikanske luftforsvaret. Målet var å få fire soldater over en veldig høy vegg på en mest mulig effektiv måte.

Det er førstemann opp som er det store problemet i slike tilfeller, og Ascending Aggies løste problemet med en PVAC. Ifølge videoen nedenfor fungerer systemet overraskende bra.

Ingen ninja – ennå

Det største problemet med dette fremkomstmiddelet er uten tvil støyen det lager. Man blir ikke noen snikende ninja med en slik støvsugerlyd på ryggen.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Vinnerteamet fikk imidlertid 100 000 dollar fra luftforsvaret for å fortsette utviklingen, og det er sannsynlig at lyddemping står høyt på prioriteringslista.

Se PVAC-en i aksjon på YouTube:


(Kilde: Business Insider)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen