Nå kan du kjøre mini-Windows på Intels knøttemaskin
(Bilde: Intel)

Nå kan du kjøre mini-Windows på Intels knøttemaskin

Microsoft vil gi oss flere Windows-baserte duppeditter.

Det finnes nå mange mini-PC-er på markedet, hvorav Raspberry Pi nok fremdeles er den mest populære. Også prosessorgiganten Intel har kastet seg på karusellen med utviklerkortet Galileo, som ble avduket i fjor høst.

Galileo, som Intel nylig introduserte annen generasjon av, er et fleksibelt kort som blant annet er kompatibelt med den åpne maskinvareplattformen Arduino. Kortet er blant annet utstyrt med en Pentium-basert SoC-brikke av typen Quark på 400 MHz, 256 MB minne og støtte for lagringsplass opptil 32 GB via mikro-SD-kort.

Kan nå kjøre Windows

I likhet med mange andre tilsvarende produkter er kortet i utgangspunktet bygget for å kjøre Linux-baserte operativsystemer, men nå melder nettstedet PC World at Microsoft ønsker å slå et slag for å øke Windows-utbredelsen på dette markedet.

Microsoft har nemlig nå laget en nedstrippet og forenklet spesialutgave av Windows 8.1, som er designet spesifikt for Intels Galileo-kort. Fremstøtet er et ledd i Microsofts Windows Developer Program for IoT (Internet of Things), som har sikte på å gjøre Windows mer populær som utviklerplattform.

Vil utfordre Linux

Med dette håper altså Microsoft å få operativsystemet inn i flere Internet-tilkoblede, elektroniske dupeditter, og dermed utfordre den langvarige Linux-dominansen blant utviklere.

Den spesialutviklede Windows-versjonen er vel å merke kun tilgjengelig for første generasjons Galileo-kort i første omgang, men Microsoft planlegger visstnok å lage en versjon som støtter den nye Galileo-utgaven i nær fremtid. Mer informasjon om hvordan du installerer Windows på kortet finner du på denne siden.

Microsoft har også lansert sin egen knøtte-PC:
Windows-baserte Sharks Cove blir båe kraftig og dyr »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen