Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shuttertock/Tek.no, montasje)

Nå kan du høre musikk tatt opp for over 100 år siden

Over 13 000 voksruller med over 100 år gamle opptak har blitt digitalisert.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av oss hører på en sang eller to i løpet av en dag, da gjerne gjennom en app som Spotify eller Tidal. Men visste du at lydopptak har vært med oss i godt over 100 år allerede? Før man hadde både båndopptagere og CD-er – ja, for ikke å nevne digitalisert musikk – fantes nemlig voksruller.

Voks- hæ? Joda, man kan lagre musikk på voks ved å lage riller i voksen, mye på samme måte som rillene på LP-plater. Nå melder Cnet om at et helt vell av opptak fra såkalte Edison-voksruller har blitt publisert på nettet, av University of California.

Hvilken musikktjeneste er best for deg? 
Sjekk ut forskjellene mellom musikk-strømmetjenestene »

Over 13 000 sanger fra voksruller

Slike voksruller er det opptakene er lagret på.
Slike voksruller er det opptakene er lagret på. Foto: University of California

De første lydopptakene på voksruller ble laget på 1880-tallet, og produksjonen stoppet i 1894. Nå ligger over 13 000 voksrull-opptak i det digitale arkivet USBC Cylinder Audio Archive, og du kan både streame og laste ned musikken fullstendig lisensfritt. Med 13 000 forskjellige opptak finnes det noe for enhver smak. Databasen lar deg da også søke mer spesifikt, ved å velge sjanger, instrumenter, opprinnelsesland og til med tema. Har du for eksempel en spesiell forkjærlighet for musikk som tar for seg den spansk-amerikanske krigen, er dette altså stedet for deg.

For øvrig er det fortsatt over 3 000 voksruller igjen å digitalisere, men det koster visstnok mye penger å gjennomføre overføringen fra analogt til digialt. Derfor har universitetet startet et prosjekt der du kan «adoptere» en rull – altså at du betaler 60 dollar for å få en rull digitalisert.

Kvalitetsmessig er naturligvis ikke lydopptakene i nærheten av noe av det som tas opp i dag, så HiFi-lyd får du lete etter andre steder. Men rent historisk og teknologisk sett, er det svært interessant lytting.

Kanskje Neil Young liker voksruller?
Streaming synes han ihvertfall ikke er noe tess! »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen