Den Intel-utviklede plattformen bak Stephen Hawkings stemmesystem er nå gjort tilgjengelig for alle.
Den Intel-utviklede plattformen bak Stephen Hawkings stemmesystem er nå gjort tilgjengelig for alle. (Bilde: Featureflash/Shutterstock.com)

Stephen Hawkings stemmesystem har blitt åpen kildekode

Nå kan du bygge stemmesystemet selv.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kjente, britiske fysikeren Stephen Hawking lider av nervesykdommen ALS, som gjør at han for lengst har mistet taleevnen. Hawking er likevel i stand til å kommunisere med omverdenen via avansert programvare, og som Wired melder er denne programvaren nå blitt gjort tilgjengelig for alle.

Den nå åpne plattformen heter «Assistive Context-Aware Toolkit» (ACAT) og er utviklet av den kjente prosessorprodusenten Intel. Plattformen er nærmere beskrevet på en egen nettside.

Registrerer ansiktsbevegelser

Foto: Intel

Dette betyr at du nå i prinsippet selv kan bygge et system som ligner på stemmedatamaskinen som Hawking bruker. Maskinvaremessig kreves det nemlig bare en vanlig PC med operativsystemet Windows 7 eller nyere, i tillegg til et webkamera.

Systemet fungerer ved at det registrerer små bevegelser i ansiktet til brukeren, slik som bevegelser i kjevemusklene og øynene. Baserte på disse visuelle dataene er algoritmen i stand til å «forutsi» ordene man er ute etter, for deretter å omdanne disse til tale ved hjelp av en stemmegenerator.

I Stephen Hawkings tilfelle er ACAT-systemet avansert nok at til han både kan holde foredrag og gjennomføre intervjuer. Systemet er imidlertid i ferd med å bli videreutviklet for å gjøre det enda mer anvendelig og avansert.

Bygger inn støtte for sensorer

Intel er i så måte i gang med å bygge inn støtte for ulike sensorer i ACAT-plattformen, blant annet selskapets eget 3D-kamera RealSense, som Intel på nytt omtalte på den pågående utviklermessen IDF. Denne er i stand til å «se» omgivelsene i tre dimensjoner i sanntid.

I tillegg til at Intel selv jobber med å videreutvikle ACAT-teknologien, ønsker selskapet at også andre utviklere skal hjelpe i arbeidet med å finne nye bruksområder, og det er nettopp dette som er årsaken til at plattformen nå gjøres tilgjengelig.

For vanlige forbrukere er nok ikke teknologien like tilgjengelig, men ifølge Wired skal installasjonen visstnok ikke være allverdens komplisert. Om du vil prøve deg kan du laste ned programvaren på GitHub, og brukerveiledning og annen informasjon finner du på Intels egen ACAT-side.

Intel ser for seg en fremtid full av sensorer: Dette er selskapets visjoner for teknologihverdagen » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen