Nå kan du bli verdensmester i Microsofts kabalspill
Teknofil
(Bilde: Microsoft)

Nå kan du bli verdensmester i Microsofts kabalspill

Feirer 25-årsjubileum med eget mesterskap.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kabal-spillet som tradisjonelt har fulgt med Microsofts Windows-systemer har vært regnet som en av tidenes største produktivitetstyver, siden den første versjonen ble lansert med Windows 3 i 1990.

Kabal-mesterskap

Nå feirer spillet sitt 25-årsjubileum, og i den forbindelse holder Microsoft i disse dager et internt mesterskap i spillet.

Kabal på Windows 3.11.
Kabal på Windows 3.11. Foto: Joachim Froholt / Teknofil

I juni vil de oppdatere dagens versjon av kabalspillet med de samme reglene som de bruker i mesterskapet, slik at hele verden kan måle styrke i spillet. Mesterskapet vil også inkludere andre kortspill, som Spider, Freecell og TriCell.

Den første versjonen av kabalspillet ble opprinnelig utviklet i 1989 av Wes Cherry, som på det tidspunktet var en vikar i selskapet. 

Spillkortene ble designet av Susan Kare, en grafisk designer som tidligere hadde stått for flere av skrifttypene og ikonene i den første utgaven av Apples Macintosh-operativsystem.

Skulle lære folk å bruke grafiske grensesnitt

Meningen med å inkludere spillet i Windows-pakken var å gjøre det lettere for folk å venne seg til et grafisk grensesnitt med mus. Det fantes grafiske grensesnitt for datidens PC-er, men flesteparten brukte bare tekstbaserte MS-DOS.

Dagens versjon.
Dagens versjon. Foto: Microsoft

Kabal lærte blant annet folk å bruke essensielle muse-funksjoner som  å «dra og slippe» – slik man gjør når man skal flytte filer.

Spillet regnes som et av de mest spilte gjennom tidene, og har fulgt med alle Windows-versjoner frem til 7 – eiere av Windows 8 må laste det ned manuelt.

Det vil imidlertid bli inkludert i Windows 10, sammen med Minesveiper og Hearts. Og, eh, Candy Crush Saga.

Kabalspillet har til og med resultert i en mye omtalt oppsigelse. Det skjedde da New York-ordfører Michael Bloomberg oppdaget et åpent kabal-vindu på datamaskinen til en ansatt, og sparket ham på stedet.

Kom du i nostalgihumør av historien om kabalspillet?
Da kan du teste Windows 1.0 direkte i nettleseren »

(Kilde: Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen