Slik ser det ut når man kikker gjennom det høyteknologiske siktet.
Slik ser det ut når man kikker gjennom det høyteknologiske siktet. (Bilde: Tracking Point/YouTube)

Nå kan den datastyrte riflen treffe mål på enda større avstander

Den skremmende teknologien som kan gjøre «alle» til treffsikre skyttere tar nok et skritt fremover.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samtidig som datateknologien stadig gjør hverdagen bedre og lettere for mange mennesker, bidrar den på den andre siden også til å gjøre den mer destruktive teknologien mer avansert. I februar i fjor kunne vi melde at det amerikanske forsvaret hadde testet ut «intelligente» rifler som ved hjelp av et datastyrt siktesystem kan garantere treff over lange avstander.

Teknologien er utviklet av et selskap som heter Tracking Point og fungerer i korte trekk ved at skytteren først markerer et mål med en digital prikk som plasserer seg på et bestemt punkt i forhold til målet, basert på forhold som avstand, vind og atmosfæretrykk. Deretter holdes avtrekkeren inne til siktekorset treffer markøren, noe som vil utløse skuddet på helt riktig tidspunkt.

Treffer mål opptil 1,6 kilometer unna

Den første utgaven av teknologien gjorde det mulig for selv uerfarne skyttere å treffe blink på så mye som 1,1 kilometers avstand. Som Ars Technica nå melder har presisjonen til teknologien imidlertid nå økt betraktelig, noe som gjør det mulig å treffe målene sine på enda større avstander uten anstrengelser.

Tracking Point har nemlig dratt sløret av et nytt, spesiallaget våpen døpt «Mile Marker». Som navnet antyder er dette et våpen som kan treffe mål på helt opptil én «mile», det vil si litt over 1,6 kilometer. Dermed har distansen altså økt med ganske formidable 50 prosent siden sist.

I tillegg til dette har det nye våpenet også den ganske oppsiktsvekkende egenskapen at den er treffsikker overfor mål som beveger seg med en fart på rett i underkant av 50 kilometer i timen. Tidligere har denne grensen ligget på rundt 30 kilometer i timen, så også her er forbedringen ganske stor.

Koster over 300 000 kroner

De nye fremskrittene har blitt mulig takket være en mer avansert programvare og maskinvare, men nøytaktig hva endringene består i har ikke Tracking Point gitt noen detaljer om. Våpenet benytter imidlertid en spesiallaget patrontype kalt 338TP, som altså er av .338-kaliberet, et utbredt kaliber for skarpskytterrifler i det amerikanske forsvaret.

Mile Marker er ennå kun på prototypestadiet, men prototypen skal visstnok ikke være særlig langt unna den endelige versjonen av våpenet. Dem som er interesserte må imidlertid være forberedt på et solid innhugg i lommeboken. Mile Marker er ventet å ha en utsalgspris på over 40 000 dollar, altså over 310 000 kroner med dagens kurs. Den skal lanseres senere i år.  

I tillegg til den nye Mile Marker-riflen kunne Tracking Point for øvrig også opplyse om at de har andre planer på gang for de våpen- og skyteinteresserte. Selskapet jobber nemlig med en løsning for sanntids-strømming av bildet fra skytterens sikte til folk som måtte være interessert i følge med, via en smarttelefon-applikasjon. Akkurat hvordan dette skal foregå er ikke klart. Mer informasjon om Tracking Points teknologi kan du finne på selskapets hjemmeside og se også introvideo under.

Også politiet tar i bruk stadig mer avansert teknologi: Nå skal Los Angeles-politiet bruke elektrosjokkvåpen som automatisk starter et kamera » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen