Nå inntar 4K-video kompaktkameraene
(Bilde: Panasonic)

Nå inntar 4K-video kompaktkameraene

Panasonic annonserer Lumix FZ1000.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Videoopptak med 4K-oppløsning er på full fart inn i konsumentmarkedet. Først slapp Panasonic det lenge ventede speilløse systemkameraet Lumix GH4, så fulgte Sony opp med en egen versjon av fullformatskameraet A7, i form av Alpha A7s.

Og nå har 4K-video kommet til kompaktkameraene.

Fokus på video

FZ1000 i friluft.
FZ1000 i friluft.Foto: Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FZ1000 er det fulle navnet til nyvinningen, og er et såkalt bridgekamera: et kompaktkamera som i utforming henter mye inspirasjon fra tradisjonelle speilreflekskameraer, men som har fastmontert optikk.

I FZ1000 har Panasonic puttet inn en 20,1 megapiksels «High Sensitivity MOS»-bildebrikke på 1 tomme. Pressemeldingen er sparsom med detaljer om hva denne brikken  yter, men det som er kjent er at kameraet kan ta videoopptak i 4K (3840 x 2160) med en bildefrekvens på 25 bilder i sekundet i MP4-format.

Kameraet kan også gjøre opptak i FullHD med en bildefrekvens på 100 bilder i sekundet, og da med en femakses hybrid-bildestabilisator. Denne er ikke mulig å bruke ved 4K-filming.

Mye zoom

På optikkfronten skilter FZ1000 med et 16 ganger zoom-objektiv tilsvarende 25 – 400 mm i fullformat. Lysstyrken strekker seg fra f/2.8 i videste ende til f/4.0 i teleenden. Panasonic hevder dermed at brukerne slipper å «bære på utallige objektiver og tilbehør».

49 fokuspunkter har Panasonic også utstyrt kameraet med, og disse dekker hele søkefeltet. Ifølge Panasonic selv skal FZ1000 takket være den nye autofokusmotoren være kjappere enn andre såkalte bridgekameraer, men det gjenstår å se når vi får kameraet inn til test.

En funksjon mange etter hvert har lært seg å elske, er såkalt focus peaking. Dette er en hjelpefunksjon vi er godt kjent med fra speilløse systemkameraer, hvor området som er i fokus får et omriss på skjermen, enten i hvitt eller andre farger. Det gjør det lettere å vurdere hvor fokus faktisk er plassert, og da vil det antagelig glede flere å høre at focus peaking også er på plass i FZ1000.

Basisvarer

Baksiden av FZ1000 preges av en tre tommer stor LCD-skjerm med en oppløsning på 921 000 bildepunkter. I tillegg er kameraet utstyrt med en elektronisk OLED-søker med 2,3 millioner bildepunkter.

Som seg hør og bør av et kamera i disse dager, kan også FZ1000 tilby WiFi-muligheter. Dermed kan man både overføre bilder og styre kameraet med en smartenhet.

Det er ennå ikke kjent når FZ1000 dukker opp i butikkhyllene, men når den gjør det vil veiledende pris ligge på rundt 8500 norske kroner.

Sett opp et prisvarsel, så får du beskjed når en pris dukker opp.

Ute etter nytt fotoutstyr? Slik får du mest for pengene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen