Nå identifiserer Google mennesker på en ny måte

Nå identifiserer Google mennesker på en ny måte

Gjør det enklere å opprette nye kontoer eller skrive innlegg.

De fleste av oss har støtt på en. En såkalt CAPTCHA-boks. Den lange forkortelsen står for «completely automated public turing test to tell computers and humans apart». Det er boksen som viser deg krøkkete og uleselig skrift når du skal opprette en ny brukerkonto, eller legge inn innlegg på nettfora. Nå har Google funnet en ny måte å løse dette på.

Slik ser den gamle reCAPTCHA-løsningen ut. Den nye har fått navnet No CAPTCHA reCAPTCHA.
Slik ser den gamle reCAPTCHA-løsningen ut. Den nye har fått navnet No CAPTCHA reCAPTCHA.Foto: Google

For oss som brukere ser det enkelt og greit ut til at de stoler på brukeren. En liten boks ber deg om å krysse av for at du er et menneske. Vi mennesker krysser av for mye rart i vår levetid. Er du under 18 år gammel, markerer du kanskje en boks for å få spilt spillet du aller helst vil spille. Har du kjøpt et nytt produkt leser du neppe gjennom hele produsentens brukeravtale før du klikker på aksepter-knappen.

Laget for å verne mot spam

Slik ser Googles nye sikkerhetsmekanisme ut.
Slik ser Googles nye sikkerhetsmekanisme ut.Foto: Google

Slike bokser er laget for å holde automatiserte script og datamaskiner unna tjenester og kommentarfelt. Det er ingen grunn til å tro at spammere er noe mer ærlige enn resten av verdens befolkning, så her må det altså foregå noe mer.

Google spekulerer også i nye løsninger for å gjøre CAPTCHA enklere å bruke på mobiltelefoner.
Google spekulerer også i nye løsninger for å gjøre CAPTCHA enklere å bruke på mobiltelefoner.Foto: Google

Google forklarer på sin egen sikkerhetsblogg at løsningen overvåker bruksmønsteret rundt siden som viser CAPTCHA-boksen. Kommer systemet frem til at du oppfører deg menneskelig, klarer det seg altså med den enkle bekreftelsesknappen. Hvis systemet ikke klarer å skille mellom deg og en datamaskin, vil du få opp en mer tradisjonell CAPTCHA-løsning.

Akkurat hvordan bruksmønsteret analyseres sier ikke Google noe særlig om. Men nettstedet The Verge melder at det skal dreie seg om tilbrakt tid på siden, og IP-adresser blant annet. Søkegiganten skal være redd for gi fra seg for mye informasjon om løsningen, ettersom det kan bety at spamscriptene tilpasser seg.

Scriptene leser kråkeskriften

Årsaken til byttet er todelt. For det første er den nye løsningen enklere for brukerne. En del av tekstene som brukere har måttet taste inn, har vært temmelig nærme uleselige, også for mennesker. Automatiserte script har blitt så flinke til å lese den samme teksten, at Googles egne script består testene i 99,8 prosent av tilfellene.

Søkekjempen jobber også med å tilpasse disse løsningene til mobiltelefoner. I stedet for at du skal taste inn tekst, kan du bli bedt om å velge ett bilde som likner et annet.

Visste du forresten at Googles gamle CAPTCHA-løsning også er har vært en massiv dugnad for å digitalisere bøker? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen