Det kan se ut til at folk er mette på Full-HD-skjermer. PC-skjerm-salget er nemlig dalende, og trenden ventes å fortsette.
Det kan se ut til at folk er mette på Full-HD-skjermer. PC-skjerm-salget er nemlig dalende, og trenden ventes å fortsette. (Bilde: Torstein Sørnes, Hardware.no)

Nå haster det for skjermprodusentene

Folk vil ha 4K – og de vil ha det nå.

Salget av PC-skjermer har krympet er konklusjonen etter at International Data Corporation har analysert produsentenes salgstall for årets første kvartal. Eksperter i analyseselskapet fant en nedgang i antall solgte enheter på 0,4 prosent fra forrige års periode, og tror trenden vil fortsette. I fremtiden vil markedet gå ned fra en årlig omsetning på 133,7 millioner skjermer i dag, til bare 106 millioner i 2018.

Ifølge IDC er det spesielt i Europa og USA hvor salgene uteblir, mens de andre verdensdelene trekker oppover.

Selv om det er nærliggende å skylde nedgangen i spesielt Europa og USA på avventende kunder i forbindelse med det kommende skiftet til ultrahøyoppløste skjermer, nevner analyseselskapet ingen spesifikk grunn til nedgangen.

Teknologier som Nvidias G-sync og AMDs FreeSync kan også ha en finger med i spillet, men trolig bare i markeder med god økonomi og som allerede er mettet på Full-HD-skjermer.

Tydelige skjermtrender 

Rapporten viser videre at hele 92 prosent av verdens skjermer nå har LED-belyste paneler, og den mest populære skjermstørrelsen på verdensbasis er 21 tommer. 

Når det gjelder skjermformat er det 16:9-formatet som er den soleklare vinneren, da det kan skilte med så mye som 81,3 prosent av markedet. 16:9-formatet er 6,5 ganger så utbredt som det nest mest solgte formatet, som er 16:10.

Dell, som også lager UHD-skjermer, stjeler markedsandeler fra Samsung.
Dell, som også lager UHD-skjermer, stjeler markedsandeler fra Samsung.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vi ser også at berøringsskjermer ikke er noe verden higer etter. Skarve 0,4 prosent av verdens skjermer kan reagere på berøring, men spesielt amerikanerne er glade i å smusse til PC-skjermen sin med fingrene. I statene selges nemlig nesten en av tre PC-skjermer med funksjonen.

Dell fosser frem

Dell gjør det skarp selv i Europa, noe som skal være grunnen til at de nå er verdens største produsent av PC-skjermer med en oppgang fra fjoråret periode på hele 13 prosent.

Like god er ikke utviklingen for nummer to på listen, Samsung. Det Sør-Koreanske selskapet mistet 8,6 prosent av sine markedsandeler i årets første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. 

På plass nummer tre finner vi HP, som ser en oppgang på nesten ni prosent, og med det plasserer seg foran aktører som LG og Lenovo.

Vi har allerede testet skjermer med rå UHD-oppløsning:
Asus' frieri til spillere »
Dells fotoentusiast-beist »

(Kilde: IDC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen