Nå har nettleverandørene startet krigen mot de nye nettnøytralitetslovene
(Bilde: nmedia/Shutterstock.com)

Nå har nettleverandørene startet krigen mot de nye nettnøytralitetslovene

De første søksmålene er allerede et faktum.

Etter en lang opptakt vedtok det amerikanske telereguleringsbyrået FCC i februar nye lover som tar sikte på å sikre nettnøytraliteten. På grunn av de relativt strenge, nye retningslinjene som Internett-leverandørene må innrette seg etter som følge av vedtaket, var det ventet at leverandørene ville slå tilbake. Som blant andre BBC og Computerworld melder er det første slaget i gang, noe tidligere enn ventet.

Det er de to aktørene USTelecom og Alamo Broadband som er først ute med å utfordre FFCs vedtak i rettssystemet. USTelecom er en stor interesseorganisasjon som representerer en rekke amerikanske telekommunikasjonsselskaper, deriblant også mindre selskaper, mens Alamo Broadband er en frittstående Internett-leverandør.

– Villfarne og vilkårlige

Det de to aktørene har gjort er å levere inn en såkalt «petition for review», som er en formell søknad til retten med krav om gjennomgang av FFCs vedtak. I denne søknaden, som for øvrig kan leses her, beskyldes de nye reglene blant annet for å være både «vilkårlige», «villfarne» og et «angrep på diskresjon».

FCC, her ved styreleder Tom Wheeler, mener nettleverandørenes fremstøt vil bli avvist.
FCC, her ved styreleder Tom Wheeler, mener nettleverandørenes fremstøt vil bli avvist. Foto: FCC

USTelecom mener i tillegg at reglene bryter med øvrig amerikansk lovgivning, deriblant selveste grunnloven. Sammenslutningen har også en høne å plukke med selve prosessen bak utarbeidelsen av de nye reglene.

Søknaden om gjennomgang av FFCs vedtak ble levert til ankedomstolen i den amerikanske hovedstaden Washington D.C., som ifølge BBC har avvist forslag til nettnøytralitetsregler fra FCC hele to ganger tidligere. Hvorvidt dette betyr at retten vil godta kravet fra nettleverandørene i dette tilfellet er imidlertid uvisst.

Mener søknaden er forhastet

FCC sa i sin kommentar til saken at fremstøtet fra USTelecom og Alamo Broadband er «forhastet», og mest sannsynlig vil bli avvist. Vedtaket fra FCC har for øvrig ennå ikke trådt i kraft, men nettleverandørene ønsket å være på den sikre siden ved å levere inn søknaden tidlig. Reglene har fremdeles ikke dukket opp i det føderale reguleringsregisteret, og vil først tre i kraft 60 dager etter at det skjer.

Vedtaket fra FCC innebærer blant annet at nettleverandørene er pålagt en «rimelig og rettferdig» praksis som skal virke i «allmennhetens interesse», og at betalt prioritering, blokkering av nettsider og struping av båndbredden til Internett-tjenester blir forbudt. Vedtaket ble gjort med tre mot to stemmer.

Hva innebærer egentlig de nye nettnøytralitetsreglene? Vi snakket med en ekspert på området »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen