GoPro Session er virkelig ikke store karen

Test GoPro Hero4 Session

GoPro Session er virkelig ikke store karen (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Nå har GoPro fjernet all dødvekt

Men prisen er fortsatt høy - vi sjekker om det er verdt pengene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med Hero4 Session har GoPro virkelig brutt med formen som vi alle kjenner så godt, og laget noe som får folk til å sperre øynene opp når de først ser det. Hvorfor? Vel, som du kanskje ser på bildene, så er kameraet veldig lite. Og kube-formet.

Undertegnede ble først introdusert for GoPro i 2010, da selskapet kom med sitt første HD-kamera, GoPro HD Hero. Det var et utrolig spennende videokamera som var lite nok til at du kunne ha det i lomma og montere det omtrent hvor det skulle være, vanntett og godt beskyttet i et hus av hardplast. Under en av de første testene til undertegnede falt det av motorsykkelen i 50 kilometer i timen og ble brutalt slynget bortover asfalten.

Resultatet? Noen riper i plasten, men både kameraet og huset kom fra uhellet uten behov for reparasjoner. At et forbrukerkamera kunne gjøre dette var helt spesielt, men det skulle likevel gå noen år før GoPro var alment kjent blant mennene og damene i gata. Men i dag har det som startet med et modifisert kompaktkamera for 35mm film, blitt en så stor merkevare innen actionkamerasegmentet at GoPro har blitt for actionkameraer det Google er for nettsøk. Mange sier bare GoPro, uansett om det strengt tatt er GoPro, Sony eller Panasonic. Hvis det ikke er en GoPro er det en slags GoPro.

På neste side skal vi se nærmere på bildekvaliteten og hvordan kameraet er i bruk »

Endelig noe nytt

gopro session08.
GoPro Hero4 Session til høyre, den «gamle» Hero4 Black til venstre. Foto: Kristoffer Møllevik

Mye av suksessen skal selvsagt krediteres til veldig god markedsføring, men vi skal heller ikke se vekk fra deres velklingende merkenavn og lett gjenkjennelige design. Selv om de siden HD Hero i 2010 har kommet med mange modeller, har grunndesignet i all hovedsak vært det samme. Til nå.

gopro session07.
Kubeformen gjør kameraet noe tykkere enn storebror GoPro Hero4 Black. Foto: Kristoffer Møllevik

Men nytt og nytt, det kan jo virke som de har hentet idéen hos Polaroid. Uansett, GoPro Hero4 Session er utformet som en kube på omtrent 3,5 x 3,5 x 3,5 centimeter, såpass lite at hvis du huler det ut får du kanskje plass til en vanlig shot i det (en shot med brus hvis du er under 18, selvsagt). Men siden prisen ikke har gått ned med størrelsen hadde det blitt et veldig dyrt drammeglass, da norsk pris ligger på rett i underkant av 4000 kroner.

Man hvor mye valuta får vi for de 4000 kronene? Ikke 4K, ikke noe høy bildefrekvens (frame rate) i full HD, ikke 240 fps i 720p. LCD-skjerm? Glem det. Ekstern mikrofon? Prrfft! Til gjengjeld lover GoPro oss et lettere kamera med større fleksibilitet, bedre lyd og som skal være enda enklere i bruk enn før.

Som vi var inne på på forrige side, er GoPro Hero4 Session ganske fattig på spesifikasjonssiden, særlig sammenlignet med toppmodellene GoPro Hero4 Black og Sony FDR-X1000V. I skrivende stund koster GoPro Hero4 Session for eksempel bare en liten femtilapp mindre enn X1000V, som har en langt bedre bitrate, har fungerende 4K og kan filme i opp til 120 bilder i sekundet (fps) i full HD. GoPro Session har heller ikke GPS, NFC, mini-jack for mikrofon eller bildestabilisering.

Det er det eneste kameraet i tabellen under som er helt vanntett uten ekstra hus (ned til 10 meter), og har den helt klart enkleste betjeningen, noe vi skal komme tilbake til under tabellen.

  GoPro Hero4 Session GoPro Hero4 Black Sony FDR-X1000V Sony HDR-AZ1
*Pris: 3948,- 4488,-  3994,- 1790,-
Maks FPS i 4K: - 30/25  30/25 -
Maks FPS i full HD: 60/50 120/100  120/100  60/50
Maks FPS i 720p: 100 240   240/200 120/100
Høyeste bitrate: 25 Mbps  60 Mbps 100 Mbps  28 Mbps
**Batteritid:  1 time og 56 min. 1 time og 38 min. 60 min. Ikke testet
Utskiftbart batteri: Nei Ja  Ja Ja
Bildestabilisering: Nei  Nei Elektronisk Elektronisk
GPS: Nei Nei Ja Nei
NFC: Nei Nei Ja Ja
Vekt med/uten hus: 88/74 gram 150/89 gram 114/89 gram  63/48 gram
Vanntett: Ja Med ekstra hus Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus Sprutsikkert uten ekstra hus, vanntett med ekstra hus
Gain/ISO: Auto, 400, 1600 Auto, 400, 800, 1600  Auto Auto, 400, 800, 1600 
Tilkobling: Wi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Micro USB  Wi-Fi, Bluetooth, Micro SD, Mini USB, Micro HDMI Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI  Wi-Fi, Micro SD, Micro USB
Tidskode: Nei Nei Ja Ja

*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no. **Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss muligiheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd batteritid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden.

Vi har testet Sonys toppmodell X1000V tidligere, og den tar skarpere bilder enn GoPro »

Vanntett uten ekstra hus

gopro session09.
GoPro Hero4 Session med rammen. Foto: Kristoffer Møllevik

Vi oppgir vekt med hus i tabellen ovenfor, men strengt tatt kan det best beskrives som et rammeverk. Det er bare et tynt plastskjelett du klemmer rundt kameraet slik at du kan bruke det med GoPro festesystem. Selve kameraet er vanntett på egenhånd, og selv om vi ikke har kastet det ned trappa for å sjekke, virker det i alle fall solid konstruert. Ingen løse deler, ikke noe som skrangler eller rister, og kuben er overraskende tung i forhold til størrelsen.

En annen fordel med at du slipper ekstra beskyttelseshus er at mikrofonene på kameraet ikke stenges inne, for det er ikke uten grunn at så å si alle videoene på GoPro sin YouTube-kanal er uten kameralyd. Litt av det kommer selvsagt av at typiske «GoPro»-aktiviteter medfører en del vindstøy, men like mye er det et problem at mikrofonen er pakket inn i vanntett hardplast.

Kraftig forenklet

Da GoPro kom med Hero4-kameraene i fjor ble vi lettet over at de hadde gjort de enklere å bruke, for med bare tre knapper og svært mange ulike innstillingsvalg krevde det litt øvelse. Med Hero4 hadde de ikke introdusert flere knapper, men i det minste lagt det opp slik at innstillingene ble litt mer oversiktlige.

gopro session06.
Nevnte vi at GoPro Hero4 Session ikke er så stor? Eller at den ikke har så mange knapper? Eller aat det er lett å få fingermerker på glasset når kameraet er så lite? Foto: Kristoffer Møllevik

Med Hero4 Session kan det se ut til at de har tatt et steg tilbake når det kommer til betjeningen. Kameraet har nemlig bare to knapper: Én for opptak, og én info/Wi-Fi. Ved å trykke raskt på opptaksknappen slår vi kameraet på og starter videoopptaket, og ved å trykke en gang til stopper opptaket og kameraet slår seg av. Enklere kan det knapt bli. Den andre knappen, info/Wi-Fi, lar deg se hvilke innstillinger kameraet er satt i for video og timelaps, og så kan du velge om du vil koble kameraet til smarttelefonen eller GoPros fjernkontroll.

En av fordelene med å gjøre det såpass enkelt er at det blir rimelig idiotsikkert, så i alle fall så lenge du ikke skal endre innstillingene. Trykk på den store røde knappen for å ta opp. Trykk en gang til for å stoppe. Hold inne i tre sekunder for å starte forhåndsvalgt stillbildemodus (burst, timelaps eller vanlig stillbilde).

Alle innstillingene må gjøres i appen

GoPro app.
Du får tilgang til alle kamerainnstillingene gjennom GoPro-appen. Foto: Skjermdump

Utenom å starte og stoppe opptak, og slå av og på trådløs tilkobling, får du ikke gjort noe som helst uten å gå via GoPro-appen. Denne fungerer forøvrig godt, og gir oss som vanlig tilgang til alle kamerainnstillingene, i tillegg til en litt forsinket direktevisning. Å sette opp kameraet på denne måten fungerer stort sett greit, men vi stusser over at 720p, 1080 SuperView og 720 SuperView ikke er tilgjengelige oppløsningsvalg når vi har Protune aktivert. Er dette en feil, eller skal det være slik?

Fordelen med å bruke 720p som oppløsning er at vi da kan filme med opp til 100 bilder i sekundet (120 i NTSC), og da senke hastigheten til fire ganger sakte film. SuperView vil si at kameraet tar opp video i 4:3-format og dermed utnytter flere av sensorens piksler i høyden, for så å strekke ytterkantene etter opptak til 16:9 -format. Det siste er ikke noe vi pleier å bruke, men 100 fps kan være veldig fint å ha lett tilgjengelig, så vi sliter med å forstå hvorfor dette ikke lar seg kombinere med Protune.

Når du slår på Protune får du nemlig noen ekstra innstillingsmuligheter, selv om det er litt fattig sammenlignet med GoPro Hero4 Black. Nå kan vi velge mellom ISO-grensene 1600 og 400, og vi kan slå oppskarping av bildet av og på. Mer avanserte brukere vil nok savne muligheten til å velge mellom nøytrale farger og GoPros egen, noe sterkere fargeprofil.

Det finnes flere actionkameraprodusenter enn bare GoPro og Sony, vi tok en titt på noen av dem i denne samletesten »

Bildekvalitet

Vi har testet kameraet under flere ulike lysforhold sammen med GoPros toppmodell Hero4 Black, for selv om Session fremstår som et veldig annerledes kamera enn Hero4 Black, ligger de veldig nær hverandre i pris. Session koster i underkant av 4000 kroner, mens Black er å få kjøpt for omtrent 4500.

 
wsr Motlys - GoPro Hero4 Session - 1080-50p.
GoPro Hero4 Session greier ikke fange like mange detaljer som storebror Hero4 Black i motlys. Foto: Kristoffer Møllevik

Ikke overraskende ser vi at Sessions lavere bitrate påvirker bildekvaliteten, og når vi plukker skjermbilder ut fra råmaterialet ser vi at GoPro Hero4 Black er tydelig skarpere. Noe av dette kan muligens være på grunn av at Hero4 Black legger på mer skarphet i behandlignen av bildet (en teoretisk mulighet siden vi kan velge mellom flere «skarphetsnivåer» med Hero4 Black), men det ser mest ut til å komme av at Session komprimerer videoen hardere.

I videoen kan du også se hvordan Session har koblet inn «Auto Low Light»-funksjonen og senket bildefrekvensen for å få lengre lukkertid og mer lys per bilde. Video med lengre lukkertid er kanskje bedre enn mørke bilder, men dessverre blir videokvaliteten knapt brukbar til alt annet enn veldig rolig filming. Nå skal det sies at heller ikke Hero4 Black produserer spesielt gode bilder etter solnedgang, men raskere bildefrekvens betyr mindre bevegelsesuskarphet. Session treffer som regel greit på fargene og hvitbalansen, men har et noe kjøligere fargestikk enn Hero4 Black. Kameraet ser også ut til å miste flere detaljer i direkte motlys.

Artikkelen fortsetter under sammenligningsbildene.

1080 50p, GoPro Hero4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre.
1080 50p, GoPro Hero 4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre. Session har et tydelig kjøligere fargestikk.
1080 50p, GoPro Hero 4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre. Her ser vi hvordan det automatiske «lav-lys»-moduset har sanket bildefrekvensen og forlenget lukkertiden til Session.
1080 50p, GoPro Hero 4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre, vann på linsa fra undervannstesten.
720 100p, GoPro Hero4 Black til venstre, GoPro Hero4 Session til høyre. Bildene fra Hero4 Black er spilt inn i 1080 100p og nedskalert til 720.

Som alle videokameraene fra GoPro, og de fleste andre actionkameraprodusentene, har GoPro Hero4 Session et såkalt fisheye-objektiv for å få så stor vidvinkel som mulig. Dette er fint når du skal montere kameraet på litt trange steder der det kommer tett på, eller for såkalt «Point-of-view»-perspektiv (POV) der kameraet kan gi deg noenlunde samme perspektiv som den som har det på seg. Det siste kan være veldig effektfullt hvis det blir brukt riktig, som i denne videoen her, men så bør det også være nettopp det: En effekt. Det skal godt gjøres at en lengre videofilm forblir interessant fra dette perspektivet, og til mer vanlig hjemmevideobruk kan man lett bli litt sjøsyk av «gyngingen» denne fisheye effekten skaper. Dette kan korrigeres digitalt, for eksempel i Adobe Premier Pro, men det er for tidkrevende (med mindre du har en ekstremt kraftig maskin) til at vi vil anbefale noe utstrakt bruk av det.

Ikke verdt pengene

GoPro Hero4 Session er definitivt et kult kamera, og GoPro har for så vidt gjort mye riktig med det. Vanntett kamera uten ekstra hus har vi for eksempel savnet fra GoPro en stund nå, og når vi ikke trenger det vanntette beskyttelseshuset blir jo selvsagt lyden mye bedre. Og vi liker tanken med den forenklede betjeningen, i normal bruk er det relativt få innstillinger vi endrer på. Dessverre strander det litt der, i alle fall når vi har den høye prisen i bakhodet.

Lyden blir som sagt mye bedre når vi ikke trenger å omslutte kameraet av et vanntett plasthus, men mikrofonen plukker likevel opp unødvendig mye «rumling» i de lave frekvensområdene. Det kan være såkalt «håndstøy» fra når du tar på kameraet eller stativet, det kan være rumling fra vindstøy, eller fra vibrasjoner (for eksempel fra et skateboard). Det meste av dette forsvinner hvis vi legger på et høypass-filter som kutter frekvensene under 100 Hz, men dette kunne gjerne vært et alternativ i appen, slik at vi slapp å fikse det i «post» (etterbehandlingen).

gopro session01.
Den høye prisen i forhold til bildekvaliteten gjør at GoPro Hero4 Session kommer til kort. Foto: Kristoffer Møllevik

Men sammenlignet med de andre actionkameraene i samme priskategori er det hovedsakelig bildekvaliteten som tar rotta på Session, men kameraet har et klart forbedringspotensiale på andre områder også. Et forenklet brukergrensesnitt kan være veldig bra, men vi savner muligheten til å raskt kunne gjøre noen enkle innstillinger uten å måtte gå inn i appen. For det første krever det at du har mobilen for hånden, og så må du enten slå på Wi-Fi og styre med tilkobling, eller så må du ha Wi-Fi-tilkoblingen aktivert hele tiden, noe som tapper mye batteri. Her kunne de for eksempel ha sett mot Contour+ 2, som lot oss forhåndsinstallere to presets som vi enkelt kunne veksle mellom med en liten bryter bakpå kameraet.

Hvis GoPro forbedrer dette til neste utgave, og gir bildekvaliteten et løft, tror vi de vil gjøre stor suksess med den kule formfaktoren til Session. Det enkle er kanskje noen ganger det beste, men denne gangen ble det for enkelt. Har du 4000 kroner å brenne av på et actionkamera ville vi heller sett på 4K- og saktefilmmulighetene du får med Hero4 Black, eller den høyere bitraten og LCD-skjermen du får med Hero4 Silver. Du finner også gode alternativer hos Sony, og for halvparten av prisen av GoPro Hero4 Session får du deres HDR-AS200V, som har omtrent like god bildekvalitet som Hero4 Black i vanlig HD-oppløsning.

Les hele testen av Sony AS200V og den 4K-klare storebroren X1000V her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen