Nå har forskerne laget en høyttaler av grafén
(Bilde: Bilde 4318171, iStockphoto og AlexanderAlUS)

Nå har forskerne laget en høyttaler av grafén

Supermaterialet får nye bruksområder.

Superstoffet grafén har vært spådd en lysende fremtid innen alt fra fremtidig prosessordesign til trådløs overføring av data. Grafén er det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget, og består av ett eneste lag med karbonatomer.

Stoffet er er 500 ganger så sterkt som vanlig stål, samtidig er det både bøyelig og gjennomsiktig. Som om det ikke var nok leder det strøm 30 ganger bedre enn silisium. Det vil si at strømoverføringen begynner å nærme seg lysets hastighet.

Forskere har nå greid å utnytte superstoffets egenskaper i et nytt produktområde, og skapt et ørlite høyttalerelement som brukes i et sett hodetelefoner.

Foto: University of California, Berkeley

Følger elektrostatprinsippet

Det finnes flere måter å skape lyd på, og blant de mer eksotiske finner vi elektrostatprinsippet. Det ligner mye på de andre prinsippene for å skape lyd, ved at man søker å sette luft i bevegelse ved hjelp av magnetisme, men utførelsen er litt annerledes.

Elektrostatprinsippet går ut på at en tynn film, med et elektrisk ledende belegg, står mellom to perforerte metallplater eller -gittere. Kjører man spenning inn på disse platene vil man få filmen til å bevege seg, og dermed skape lydbølger.

Perfekt til høyttalere

Forskerne benyttet en tynn skive med grafén i sin konstruksjon, fremfor de tradisjonelle materialene. Siden grafén leder strøm samtidig som det er bøyelig, kunne forskerne slå to fluer i en smekk. Med en grafénskiven som er 30 nanometer tykk, og har en diameter på 5 millimeter, klarte forskerne å skape en fullt fungerende høyttaler.

Resultatet skal, ifølge forskerne selv, være overraskende bra. Uten noen form for justeringer eller optimaliseringer, hevder de at grafén-elementet spiller helt på høyden, uten at vi helt vet hvor mye vi skal legge i akkurat dét.

Det som er minst like spennende er at forskerne også skal ha funnet måter å utvikle grafén i større størrelser og volumer. Dermed kan det hende vi får se grafén i normale høyttalere også om noen år.

Nå kan det bli slutt på silisium-halvledere
NTNU-forskere er de første i verden til å lage halvledere på grafén »

(Kilde: Techknology Review)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen