Dette bildet er hentet fra forskernes første eksperiment, som endte med skader på rottenes nerver.
Dette bildet er hentet fra forskernes første eksperiment, som endte med skader på rottenes nerver. (Bilde: MIT)

Nå har forskere kommet enda nærmere en teknologisk løsning på lammelser i kroppen

Gjorde nytt, viktig fremskritt med rotte-eksperiment.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I oktober i fjor kunne vi melde at en gruppe sveitsiske forskere hadde funnet en måte å få lamme rotter til å gå igjen. Dette oppnådde de ved å operere inn elektroder i ryggmargen som stimulerte leddene med elektriske signaler, i kombinasjon med et dataprogram som justerte signalene på en slik måte at rottene var i stand til å ta kontrollerte, gjentatte steg.

Løsningen var imidlertid ikke uten problemer, og nå melder magasinet Technology Review at de samme sveitsiske forskerne har funnet en vei rundt de største utfordringene.

Teknologien har potensiale til å virkelig utgjøre en enorm forskjell for mange menneskers liv, for eksempel ved å rette på funksjonshemmelser.

Bringer teknologien videre

Eksperimentet vi omtalte i fjor var langt på vei vellykket, men løsningen medførte samtidig at nervene til rottene ble skadet på grunn av de stive elektrodene og ledningene som forskerne opererte inn i rottene. Dette gjorde teknikken lite gangbar i det lange løp.

Slik ser det nye, fleksible implantatet ut.
Slik ser det nye, fleksible implantatet ut. Foto: École Polytechnique Fédérale

Det er dette problemet forskerne nå har kommet rundt. De lagde nemlig et bøyelig, elastisk implantat som skal erstatte de stive elektrodene og ledningene fra det første eksperimentet.

Dette implantatet skal ifølge forskerne ha akkurat den samme bøyelighet og fleksibilitet som den såkalte senehinnen, som er hinnen som omslutter ryggmargen. Selve implantatet er laget av silikon og inneholder elastiske gull-ledninger og gummiaktige elektroder, i tillegg til en bitteliten kanal som forskerne brukte til å injisere medikamenter gjennom.

Irriterer ikke vevet

Det positive med denne nye dingsen er at den kan integreres i vevet på en mye smidigere og bedre måte enn tidligere, fordi den har samme «konsistens» og egenskaper som vevet som omgir den. Ifølge forskerne har stive implantater, uansett om de er veldig små, den egenskapen at de på sikt vil føre til irritasjon av vev fordi materialet alltid vil «presse» mot vevet hver gang man for eksempel bøyer seg eller beveger seg på andre måter.

Teknologien bygger visstnok på diverse andre fremskritt som er gjort innen feltet fleksibel elektronikk. Som vi har meldt tidligere er fleksibilitet et fenomen som allerede har begynt å gjøre seg gjeldende for eksempel på områder som batterier og mobilskjermer.

Forskerne klarte å få rottene til å gå ved å bøye det nye implantatet rundt ryggraden til rottene. Det endelige målet til forskningen som de sveitsiske gruppen bedriver er altså å kompensere for nerveskader som gjør folk lamme, og dermed gi mennesker muligheten til å bevege leddene igjen. Dette er fremdeles et ganske fjernt mål, men forskerne mener introduksjonen av fleksibel elektronikk er et viktig steg på veien.

Det går også mot bøyelige mobilskjermer:  LG og Samsung har varslet at du skal kunne bøye mobilen i løpet av 2015 »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen