Nå kan du se alt fra NRK på Apple TV
(Bilde: NRK)

Nå kan du se alt fra NRK på Apple TV

NRK har fått en egen app.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er mye innhold som er tilgjengelig via Apples populære strømmeboks, men den norske TV-traveren NRK har hittil glimret med sitt fravær til tross for at kanalen har gjort det meste av innholdet sitt tilgjengelig på Internett for lenge siden. Via iPhone-appen har du også hatt muligheten til å sende innholdet til TV-en AirPlay-teknologien.

Nå melder NRK selv at kanalens omfattende programtilbud omsider har blitt tilgjengelig på Apple TV. Årsaken skal være at etterspørselen etter NRK blant brukere av strømmeboksen har vært stor.

Samtidig er det klart at det nå blir enda enklere å se NRKs innhold, uten å ha behov for TV-mottaker og hverken NRK-lisens eller betalt tilgang via en TV-distributør.

Gir tilgang til 40 000 programmer

– NRK jobber med å være tilgjengelig der folk er. Etterspørsel fra publikum etter å få NRK-innholdet tilgjengelig i Apple TV har vært stor, og vi har jobbet lenge med å få innpass på denne plattformen, sier Nicolai Flesjø, On demand-sjef i NRK, til NRK.

Dette betyr altså at det heretter vil dukke opp en NRK TV-app i Apple TV-menyen som gir deg tilgang til kanalens arkiverte programmer, og i tillegg kan du søke gjennom forskjellige typer programmer for å finne frem til det du er interessert i.

Som vi har rapportert om tidligere satser NRK stort på digitalisering av innhold og byr nå på et digert arkiv med både eldre og nye programmer. På bloggen NRKbeta meldes det at arkivet nå består av rundt 40 000 programmer som du nå altså kan se via Apple TV.

Vurderer enda flere plattformer

På den tekniske siden opplyser kanalen om at programmene per dags dato kjøres med 2,8 Mb/s i 720p-oppløsning, men at det planlegges å øke denne kapasiteten til 3,5 – 3,8 Mb/s i 720/1080p-oppløsning, som skal gjøre bildekvaliteten bedre på store skjermer.

NRK-applikasjonen kommer automatisk til alle som har Apple TV innstilt med Norge som hjemland, så alt du trenger å passe på er at du har den siste programvareversjonen installert på boksen.

Apple TV er for øvrig ikke alene om dette tilbudet. Som vi skrev om i vår kan NRK-innholdet også nå strømmes via Googles strømmepinne Chromecast. NRK opplyser dessuten at de vurderer å spre NRK-applikasjonen til enda flere plattformerm som Roku og Amazon Fire. Dette er imidlertid avhengig av hvorvidt disse plattformene får stor nok utbredelse i Norge.

Enkel i bruk

Vi har gjort en rask test av den nye appen, og det hele faller helt klart i smak. Har du brukt Netflix-appen på Apple TV vil du nok kjenne igjen det meste. NRK har valgt en enkel og brukervennlig design, uten spesielt mange forskjellige valg – og det synes vi er helt riktig.

Når appen er startet blir du møtt av en startskjerm som lister opp populære og anbefalte programmer, og om du vil kan du også navigere gjennom de forskjellige kategoriene. Det tredje og siste valget vi finner er et enkelt søk, som fungerer på samme måte som andre søkefunksjoner i appene på Apple TV. Du må knote en del om du bruker standardfjernkontrollen, men slik er det for alle apper.

Vi opplevde dog at søkefunksjonen fikk litt hikke en gang i blant, ved at den rett og slett ikke fant noe som helst selv da vi søkte på selv enkle fraser som «Top» eller «En». Det skulle riktig nok ikke mer enn en rask tur inn og ut av søkefunksjonen før alt fungerte fint igjen. Vi regner med at småfeil som dette er noe NRK luker ut temmelig raskt.

Under vår raske test startet vi opp et par forskjellige programmer, før vi satt oss til rette med en episode av Top Gear. Så snart programmet har startet er alt som når du ser på vanlig lineær TV. Bildet vises med en liten NRK-logo i hjørnet, og holder du inne midtknappen på fjernkontrollen kan du velge undertekster.

Bildekvaliteten opplevde vi som god, selv om det vare var 720p vi fikk sett.

Én gang i løpet av testperioden opplevde vi at bildet fryste. Det virket som at innholdet måtte lastes inn, uten at vi fikk noen klare tegn på det. Videoen begynte så å spille av igjen uten lyd i 5 – 6 sekunder, før lyden kom tilbake synkront med bildet. 

NRKs videoarkiv er gigantisk:
Slik lagrer de 3,3 millioner gigabyte med data » (Ekstra)

Vi fikk bli med inn i hjertet av NRKs teknologipark:
Se alt det heftige utstyret NRK tar i bruk for å sende TV » (Ekstra)

Du finner NRK-appen på startskjermen til Apple TV. NB: Alle bildene i denne serien er tatt med mobiltelefon. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Inne i appen er det dette bildet som møter deg. Innholdet er listet opp nedover, og menyen du har tilgjengelig ser du øverst. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Velger du «kategorier», kan du bla i de samme kategoriene som du finner i NRKs nett-TV. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Søkefunksjonen kjenner du nok igjen om du har brukt andre Apple TV-apper fra før. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Når serien er valgt listes episodene opp. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Trykker du på en episode blir du sendt til denne menyen – ikke ulikt Netflix. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)
Bildekvaliteten opplevde vi som god i vår raske test, selv om det bare er 720p. NB: Dette bildet, og alle andre i galleriet, er tatt med en mobiltelefon. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen