Nå har de 3D-skrevne våpnene blitt enda kraftigere
(Bilde: Printed Firearms)

Nå har de 3D-skrevne våpnene blitt enda kraftigere

Ny 3D-skrevet våpendel legger til rette for dødeligere kaliber enn tidligere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er nå rundt to år siden selskapet Defense Distributed konstruerte verdens første 3D-skrevne våpen, og dermed skapte massevis av liv og røre blant myndigheter. Ikke desto mindre har utviklingen gått fremover, og nå har en ny aktør ved navn Printed Firearm kommet på banen med et nytt fremstøt som trolig vil bekymre enda flere.

Selskapet har nemlig lykkes i å 3D-skrive en våpendel som gjør det mulig å benytte vesentlig grovere kaliber enn tidligere, nemlig det såkalte 7,62-kaliberet. Dette er det samme kaliberet som blant annet brukes i automatgeværet AG3, som er et vanlig våpen i det norske forsvaret.

Skrev ut underrammen

Selskapet har vel å merke ikke 3D-skrevet ut et helt våpen, men kun den delen som kalles underrammen («lower receiver»), som er den nedre delen av våpenet som rommer avtrekksmekanisme og magasin. Delen ble laget for å passe til riflen AR-10, som er et NATO-våpen som altså bruker 7,62-kaliberet.

Underrammen er riktignok bare en av mange deler på våpenet, men det som likevel gjør 3D-skrivingen av denne delen betydningsfull er at det er denne delen som er regulert av myndighetene og som er registreringspliktig. 

21-hKn2cOI.
                                        GIF-animasjon som viser våpenet i aksjon.

Brukte billig 3D-skriver

De andre delene kan med andre ord anskaffes uten myndighetens innblanding, noe som gjør det mulig å bygge et fullt fungerende, grovkalibret automatvåpen helt fritt og anonymt. Til å skrive ut underrammen brukte Printed Firearm attpåtil en vanlig 3D-skriver av typen Da Vinci, som kun koster 500 dollar, cirka 4000 kroner.

Det betyr altså at delen er laget av plast. Som vi meldte i forbindelse med den 3D-skrevne pistolen Liberator i 2013 gikk denne i stykker da politiet testet våpenet, men den 3D-skrevne underrammen ser i dette tilfellet ut til å gjøre jobben til tross for det høye kaliberet. Ifølge utvikleren er delen blitt grundig testet uten problemer.

3D-skriverteknologien går stadig fremover: Denne 3D-skriveren kan skrive ut 100 ganger raskere enn vanlige 3D-skrivere »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen