Nå er alle spesifikasjonene for Mullins og Beema ute.
Nå er alle spesifikasjonene for Mullins og Beema ute. (Bilde: AMD)

Nå har AMD lansert sine nye mikrosystemer

Kommer med knøttsmå og strømgjerrige APU-er.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

årets CES-messe i Las Vegas fikk vi ta en nærmere titt på «Beema» og «Mullins», kodenavnene AMD brukte på sine neste-generasjons APU-er. I dag har selskapet offisielt lansert begge brikkene, og de første ferdigbygde systemene som drives av disse skal dermed bare være en knapp måned unna.

Det er særlig bærbare enheter av forskjellige slag som er i målgruppen for de nye prosessorene, som skal ha et svært lavt strømforbruk. Da vi først fikk ta vår sniktitt i januar var særlig Beema egnet til å imponere, da AMD hadde brukt den for å bygge en fullverdig PC inn i samme formfaktor som en vanlig smarttelefon.

Vifteløst i sentrum

Spesifikasjonstabell for de beskjedne Mullins-modellene.
Spesifikasjonstabell for de beskjedne Mullins-modellene.Foto: AMD

I en pressemelding skriver AMD at selskapet var fast bestemt på å sette standarden for både grafikk og ren regnekraft i kategorien for vifteløse enheter da de nye brikkene ble utformet.

Spesifikasjonstabell for de kraftigere Beema-modellene.
Spesifikasjonstabell for de kraftigere Beema-modellene.Foto: AMD

Det mener de nå å ha klart, og ytelsen Mullins leverer per watt skal ligge på omkring det dobbelte av hva forgjengeren – Temash – var i stand til. TDP for samtlige Mullins-varianter er spesifisert til 4,5 watt eller lavere.

Den kraftigere modellen, Beema, skal på sin side levere dobbelt så god grafikkytelse som sin forgjenger Kabini, og samtidig ha 20 prosent lavere strømforbruk. Det betyr TDP på 15 watt for modellene med fire kjerner, og 10 watt for den svakeste tokjerne-varianten.

AMD står heller ikke tilbake fra å sammenlikne seg med erkerivalen Intel, og mener å kunne levere inntil tre ganger grafikkytelsen du får fra en Intel Bay Trail M-prosessor. Sammenliknet med en Intel Haswell U skal grafikkytelsen være syv ganger bedre.

Spesifikasjoner som minner om forgjengerne

Dette er faktisk en fungerende x86-datamaskin, drevet av en av de nye APU-ene.
Dette er faktisk en fungerende x86-datamaskin, drevet av en av de nye APU-ene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På innsiden av brikkene skal det ligge inntil fire 28-nm, 64-bits x86-prosessorkjerner av typen Puma+, men det vil altså også finnes noen tokjerners modeller.

I tillegg får alle APU-ene en integrert Radeon R-grafikkløsning, bygd på samme GCN-arkitektur som selskapet putter i sine fullverdige Radeon-skjermkort av nyere årgang.

Antallet grafikkjerner er imidlertid ikke spesielt overveldende, da samtlige modeller blir sittende med de samme 128 stykkene forgjengerne hadde. Klokkefrekvensen stilles dog opp til hele 800 MHz for den heftigste Beema-varianten, og effektforbruk for grafikkdelen isolert sett skal på nykommerne ha gått ned med rundt 35 prosent.

I tillegg får de to nye APU-seriene en integrert ARM-kjerne ombord, som skal åpne for å bruke ARM sin egen Trustzone-sikkerhetsplattform. Andre funksjoner AMD nevner er integrerte funksjoner for gjenkjenning av ansikter og gester, og en optimalisert BlueStacks-løsning som blant annet tillater bruk av Android-apper på Windows-PC-er.

Disse føyer seg dermed inn i rekken under AMDs topp-APU, Kaveri:
Flere Kaveri-modeller er på vei, men de første er allerede lansert »

(Kilde: Pressemelding, AMD)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen