Nå gjør Google det tryggere å bruke Gmail
(Bilde: Gil C/Shutterstock.com)

Nå gjør Google det tryggere å bruke Gmail

Iverksetter nye tiltak for å beskytte mot NSA-spionasje.

Avsløringen av det store overvåkningsprogrammet PRISM startet med avdekkingen av at NSA i hemmelighet hadde koblet seg mot serverne til IT-selskapene, og vært i stand til å hente ut all slags digital informasjon, inkludert innholdet i e-poster.

Nettgiganten Google er blant dem som siden har tatt denne trusselen på alvor, og på bloggen sin kan selskapet nå melde at de har iverksatt nye sikkerhetstiltak for å gjøre utvekslingen av e-poster vesentlig tryggere.

HTTPS blir standard

Det innebærer for det første at Googles heretter alltid vil bruke den såkalte HTTPS-protokollen ved bruk av selskapets Gmail-tjeneste. HTTPS er en protokoll som gjør Internett-kommunikasjonen tryggere via kryptering, og er tidligere blitt adoptert av blant andre Facebook.

Google har støttet HTTPS-protokollen helt siden den ble lansert, men i begynnelsen ble den kun brukt til å beskytte passord ved innlogging på Gmail-kontoen. Det nye nå er altså at den også brukes ved lesing og sending av e-post.

Ifølge Google betyr dette at ingen nå skal være i stand til å spionere på meldingene som beveger seg mellom deg og Gmail-serverne, uansett om du benytter deg av offentlig Wi-Fi-nettverk og uansett hva slags type enhet du bruker.

Intern kryptering

I blogginnlegget kunngjør Google også at absolutt alle e-poster heretter blir kryptert mens de sendes internt mellom Googles egne serverparker. Ifølge selskapet ble dette tiltaket en ekstra høy prioritet etter NSA-avsløringene i fjor, hvor det altså ble klart at byrået hadde skaffet seg tilgang til serverne.

Google benytter for øvrig også anledningen til å skryte litt av stabiliteten til e-posttjenesten sin, og påstår at Gmail var tilgjengelig 99,978 prosent av tiden i 2013, noe som tilsvarer cirka to timer nedetid.

Google har også en høyst brukbar nettleser: Chrome var raskest i vår test (Ekstra) »

(Kilde: Google, via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen