Dagens TV-avgift i Sverige skal erstattes av en skatt.
Dagens TV-avgift i Sverige skal erstattes av en skatt. (Bilde: iStock Photo)

Nå forsvinner TV-lisensen

... i Sverige.

NRK-lisensen, eller kringkastingsavgiften som den egentlig heter, er mildt sagt kontroversiell. Selv om den har eksistert i årevis, setter den fremdeles sinnene i kok hos mange. På diskusjonsforumet vårt har for eksempel én av trådene om den hittil generert over 1400 innlegg.

Flere har tatt til orde for å erstatte den faste lisensavgiften med en skatt, og mens nordmenn tvinner tommeltotter, har söta bror tatt steget: Nå skal Sverige med all sannsynlighet avskaffe TV-lisensen og bytte den ut med individuell skatt etter inntekt. Det melder nettstedet Resumé.

Fra enhver etter evne...

På tirsdag kom den såkalte «Public service-komiteen» med en rapport som anbefaler myndighetene å iverksette tiltak for å endre finansieringen av den svenske allmennkringasteren SVT.

Ifølge rapporten bør lisensavgiften i Sverige, som er lik den vi har i Norge, erstattes med skattlegging for alle personer over 18 år fra 1. januar 2014. Avgiften vil være individuell og justeres etter inntekt.

TV-skatten for å finansiere NRKs svenske søsterkanal skal være på én prosent av bruttoinntekt, men på maksimalt 1200 kroner.

Fordelene med en TV-skatt er at forbrukere dermed kan betale mer «etter evne», men også å fange inn inntekter fra de som ser på TV uten å betale lisens.

Lovpålagt avgift

Kringkastingsavgiften i Norge er en lovpålagt avgift for alle som har en fjernsynsmottaker. Betalingsplikten er uavhengig av om du måtte se på NRK eller ikke.

I år er avgiften fastsatt til 2580,12 kroner av Stortinget. Cirka 95 prosent av NRKs inntekter stammer fra lisensen, og i 2010 utgjorde disse inntektene 4,5 milliarder kroner.

Din mening

Hva mener du? Bør NRK-lisensen erstattes med en skatt? Eller burde kanskje allmennkringkasteren miste all statlig støtte? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Resumé)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen