Annotasjoner ble brukt til å gi ekstra informasjon, korrigere opplysninger i videoer - eller aller vanligst - å reklamere for sine andre videoer. Nå forsvinner funksjonen helt fra Youtube.
Annotasjoner ble brukt til å gi ekstra informasjon, korrigere opplysninger i videoer - eller aller vanligst - å reklamere for sine andre videoer. Nå forsvinner funksjonen helt fra Youtube.

Nå forsvinner «boksene» fra Youtube

Rydder bort irriterende annotasjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nylig annonserte Youtube at reklamene ville bli lengre, men færre. Årsaken var at flere faktisk fullførte videoene de så på med den nye løsningen. Men det er ikke den eneste endringen verdens mest største videotjeneste gjør denne vinteren.

Android Authority melder at også de såkalte annoteringene forsvinner helt fra tjenesten den 15. januar. Dermed kan du vinke farvel til store, fargede bokser over hele videoskjermen.

Funksjonen ga en måte å å legge til lenker eller annen informasjon over videoene som lå på nettstedet. Men den ble titt og ofte misbrukt, ved at det lå haugevis av slike bokser strødd utover videoen, eller ved at én eller to veldig store bokser dekket store deler av innholdet.

Og svært ofte liknet boksene mer på reklame for andre videoer på Youtube enn på viktig informasjon eller notater knyttet til videoen man så på.

Erstatningene er på plass

Du har kanskje allerede merket at det har blitt færre slike bokser i omløp. Det skyldes at det har vært umulig å legge til eller redigere slike bokser i ett års tid alt. Men nå forsvinner det som er igjen av bokser fra eldre videoer.

Løsningen som skal erstatte disse gamle boksene er langt mindre påtrengende for deg som seer. Den ene er den lille boksen som noen ganger hopper inn øverst i høyre hjørne for å fortelle deg om anbefalte og beslektede videoer. Den andre er en sluttskjermløsning der du på tampen av videoen kan lage noe som likner litt på de gamle annoteringene.

Men innholdsskapere på Youtube kan altså ikke la disse skjermene dekke  videovinduet gjennom hele videoens varighet.

Mye nytt på Youtube

Det er gjort forholdsvis mange endringer i videotjenesten i det siste. Fjerning av annotasjoner og overgang til færre men lengre reklamer er kun to av disse.

I august ble det for eksempel mulig å se akkurat hvor mye tid du kaster bort i tjenesten i selskapets mobilapper. Denne funksjonen speiler tilsvarende løsninger i mobilenes operativsystemer der du får se hvor lang tid du har brukt på ulike typer innhold med skjermen opplåst.

Hvis du ikke er blant dem som synes mobilskjermen tar for mye tid er du kanskje blant dem som satte stor pris på en annen av Youtubes endringer: mørk modus, eller «dark mode» ble nylig innført for mobilappene. Løsningen gjør både at mobiler med OLED-skjerm sparer strøm og at du som strømmer nettvideo til langt på natt slipper å anstrenge øynene for mye.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen