(Bilde: Corning)

Nå får Thunderbolt og USB-kablene solid lengde

Optiske kabler på trappene.

Glass har flere bruksområder for teknologifrelste enn bare skjermer, og i dag tenker vi da spesielt på optiske kabler. I disse dager lanserer nemlig selskapet Corning en gladnyhet for alle som har behov for noen skikkelige USB- eller Thunderbolt-lengder.

Nylanseringen vises frem på den pågående CES-messen i Las Vegas. Den består i korte trekk av en lengde optisk kabel, med en liten signalprosessor i hver ende. Dette muliggjør bruk av USB- og Thunderbolt-grensesnittene uten bruk av metallkabler.

Metall vil, i motsetning til lyssignalene i en optisk kabel, alltid ha en viss elektrisk motstand. Dette fører til at signaler etter hvert mister styrke, og begrenser både lengde og ytelse.

Mange fordeler

De nye kablene, som forventes å treffe markedet i løpet av inneværende kvartal, får dermed en rekke fordeler over tradisjonelle kobberkabler. Én ting er lengden – inntil 30 meter lange USB 3.0-kabler, og inntil 100 meter lange Thunderbolt-kabler, som skal kunne kobles sammen uten ytelsestap.

En annen er at de vil veie 80 prosent mindre, og være halvparten så tykke, som kobberkabler. Ifølge Corning selv skal de også være sterkere, og du skal kunne slå knute på kablene uten at det skal gjøre noe.

På toppen av alt skal de ikke koste all verden, heller. Produsenten anslår priser som vil være sammenliknbare med kobberkabler, som vi nesten må anta betyr per meter – ettersom det ikke finnes kobberkabler i lengdene vi får forespeilet.

Få ulemper

Hastighetene som skal støttes oppgis til 10 Gbit/s for Thunderbolt-kablene, og 5 Gbit/s for USB 3.0-varianten. Om dette er reelle øvre grenser vil det si at hastighetsøkningen som kommer for USB 3.0-standarden ikke vil kunne utnyttes fullt ut med disse optiske kablene.

Siden teknologien for øyeblikket ligger til godkjenning, virker det dog lite realistisk at de ikke vil støtte en såpass nært forestående oppjustering. Da er kanskje mangelen på kobber i kablene – deres største fortrinn – også deres største ulempe.

Optiske kabler får nemlig ikke overført strøm, som vil si at du ikke får ladet nettbrett eller mobiltelefoner via disse. Enda verre er at eksterne harddisker ikke vil fungere med mindre de har sin egen strømforsyning.

Corning er kanskje best kjent for Gorilla Glass, som brukes til skjermer på både TV-er, hybrid-PC-er og mobiltelefoner. De driver imidlertid med mye annet, stort sett med utgangspunkt i glass – som dagens kabelnyheter.

Se videopresentasjon fra selskapet:


(Kilde: The Verge, Gizmodo, pressemelding)

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen