Maxwell-brikken er sterkere og langt mer energieffektiv enn de tidligere Kepler-brikkene.
Maxwell-brikken er sterkere og langt mer energieffektiv enn de tidligere Kepler-brikkene. (Bilde: Varg Aamo, Tek.no)

Nå får også rimeligere bærbare bedre grafikk

Men GTX 960M ser ikke ut til å bli noen kraftkar...

Nvidia slapp i fjor høst nye brikker basert på sin Maxwell-arkitektur som var spesialdesignede for bærbare spillmaskiner. Underholdningsmaskiner og litt rimeligere bærbare har imidlertid måtte vente, frem til nå. Endelig er Nvidia klare til å gi også disse maskinene en real grafikkoppgradering, med skjermbrikkene GTX 960M, GTX 950M, GTX 940M, 930M og 920M. 

Blant raset av grafikkbrikker er det helt klart GTX 960M og GTX 950M som er de mest interessante. 

Små oppdateringer

En modell av GTX 860M-brikkene til Nvidia benytter allerede Maxwell-arkitekturen, så for GTX 960M sitt tilfelle vil den bedre ytelsen skyldes høyere arbeidsfrekvenser. De er nemlig justert opp fra 1 029 MHz til 1 096 MHz. Både GTX 860M og GTX 960M vil ellers ha like spesifikasjoner, med en 128-bit minnebuss, 640 CUDA-kjerner og GDDR5-minne på 5000 MHz.

GTX 950M vil også være svært lik de to overnevnte brikkene men vil ha en lavere arbeidsfrekvens på 914 MHz. En rimeligere variant av brikken vil også bli tilgjengelig, som benytter seg av DDR3-minne i stedet for det langt raskere GDDR5-minnet. 

Det blir spennende å se hvor mye bedre ytelse GTX 960M-brikken kan levere enn 860M-brikken – en oppgave vi i Tek selvsagt vil forsøke å få målt så raskt vi får kloa i en maskin med 960M-brikken innabords.

Bedre enn integrert grafikk

Nvidia har vært sparsomme med informasjon rundt de svakeste skjermbrikkene, men ifølge Tech Spot skal 920M være omtrent 3 ganger raskere enn Intels integrerte grafikkløsning HD 4400. 930M og 940M skal på sin side være omtrent 3,5 og 4 ganger raskere enn den integrerte brikken – som for øvrig er basert på den nå avtrappende Haswell-arkitekturen.

Det er verdt å merke seg at mens 940M og 930M er basert på den nyeste Maxwell-arkitekturem, har ikke Nvidia tatt seg bryet med å oppgradere 920M-brikken på samme måte. Denn er derfor basert på den gamle Kepler-arkitekturen.

En rekke bærbare som drar nytte av de nye skjermbrikkene er ventet utover våren. Blant annet vil Asus G501, Acers Nitro VN, Alienware 13Lenovos Y50 og Lenovos Y70 bli oppgradert med sprekere og mer energieffektive grafikkbrikker.

Forskjellen er stor mellom produsentene:
Se hvilke som skryter på seg lengere batteritid enn de kan levere (Ekstra) »

(Kilde: Tech Spot)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen