Nå får du Ubuntu for Android

Nå får du Ubuntu for Android

Nå får du Ubuntu for Android

Smak på Linux på smarttelefonen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Canonical lanserer nå sin populære Linux-distro Ubuntu på Android – Googles mobile operativsystem som er å finne på smarttelefoner fra blant andre Samsung, LG og HTC.

Denne utgaven av Ubuntu gjør mer enn bare å emulere det Linux-baserte operativsystemet på mobilen, for ifølge utviklerne skal selve Ubuntu-arkitekturen ha blitt sydd sammen med Android 2.3 (Gingerbread) på kjernenivå. Systemet er utviklet på telefonen Motorola Atrix 2.

Utfyller Android

Ubuntu for Android er ikke et nytt operativsystem for mobiltelefoner. Det fungerer på dokkede Android-enheter og gir brukerne tilgang til skrivebordsutgaven av Ubuntu. Canonical forsøker ikke å ta opp kampen mot Apple, Microsoft og Google på dette feltet, men har isteden bygd en utgave som drar nytte av Android-systemet.

Dette innebærer at Canonical bygger på fundamentet til verdens raskeste mobile plattform, og utfyller Android fremfor å forsøke å erstatte det. Den nye utgivelsen er best forstått som en sammensmelting av dine mobile enheter og stasjonære datamaskiner.

Gjør hverdagen enklere

Mange brukere har en stasjonær PC, bærbar PC, nettbrett og smarttelefon. Hver av disse fyller en spesifikk funksjon, men gjør samtidig at du har ekstra mye å forholde deg til, noe som koster både tid og krefter.

Det langsiktige målet til Canonical er å redusere antall duppedingser som du omgir deg med til daglig, slik at du bare behøver å bruke én maskin som tilbyr den samme funksjonaliteten de nevnt ovenfor gjør til sammen.

Hvordan virker det?

En Android-telefon med Ubuntu installert vil oppføre seg som før. Du vil fremdeles ha tilgang til alle appene, Android Market og kontaktene dine, og du vil også kunne ringe og sende tekstmeldinger uten problemer.

Når du derimot kommer på jobb, kan telefonen ta over skrivebordsfunksjonen. Du plasserer den HDMI-kompatible telefonen i dokkingstasjonen, og dermed får du full tilgang til Ubuntus brukergrensesnitt Unity på PC-skjermen.

Tar over PC-rollen

En fordel med dette systemet er at du ikke mister de vanlige telefonfunksjonene mens du bruker smarttelefonen som en vanlig skrivebords-PC. Du har som nevnt fremdeles tilgang til å sende og motta telefonsamtaler og meldinger, i tillegg til å redigere og vise bilder og video som du har tatt med kameraet på den mobile enheten.

Smarttelefonen har med andre ord tatt over rollen til PC-en, og er ikke bare en utforsker som kan samhandle med nettapplikasjoner. Systemet skal fungere raskt og smertefritt, men alt er ikke bare fryd og gammen.

Flere ulemper

Canonical har ingen planer om å produsere noen kombinasjon mellom smarttelefon og dokkingstasjon som er lagd spesifikt for Ubuntu. Systemet vil kun bli tilgjengelig på produkter som kommer rett fra fabrikken, og vil ikke kunne installeres uten videre på allerede eksisterende telefoner.

Ubuntu for Android er i tillegg begrenset til smarttelefoner med HDMI-ut, og maskinvarekravene for å kjøre systemet ser ut til å være rettet mot det høyere sjiktet.

Du trenger en dual- eller quadcore ARM-prosessor med minst 512 MB minne for å kunne kjøre Ubuntu, men x86 har også blitt nevnt som en mulighet. Ubuntu for Android ser først og fremst ut til å være utviklet for fremtidige telefoner med nok krefter til å kjøre alt uten problemer.

Ønsker kontroll

En annen ulempe er at Canonical ikke vil lansere systemet til mannen i gata. Fokuset er på produsenter og leverandører, og dermed er uavhengig videreutvikling noe selskapet ikke vil støtte.

Ubuntu er open source, men Canonical ønsker likevel å kontrollere utgivelsen av denne spesifikke Android-utgaven.

Ubuntu for Android vil sannsynligvis bli vist frem på Mobile World Congress i Barcelona neste uke. Les mer på Ubuntus offisielle nettside. Se også følgende video på YouTube:


(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen