Nå får du mer strøm fra USB-kontakten
Teknofil
(Bilde: 16558689, Istockphoto)

Nå får du mer strøm fra USB-kontakten

Kan bety døden for proprietære laptop-ladere.

Den lille rektangulære USB-kontakten har blitt tatt i mot som en bransjestandard for tilkobling av alt mulig ekstrautstyr til maskinen din de siste ti årene.

Det er mye den lille kontakten kan gjøre, foruten én ting: Levere godt med strøm. Det har organisasjonene som forvalter selve USB-standarden nå gjort noe med. Nå skal denne lille kontakten levere opp mot hele 100 watt.

Oppgradert etter fire år

«The USB Power Delivery Specification» er det offisielle navnet på standarden som nå er godkjent av «USB 3.0 Promoter Group» og «USB 2.0 Promoter Group» – to organisasjoner som forvalter USB-spesifikasjonene. De nye strømspesifikasjonene er en utvidelse av USB 3.0-standarden fra 2008.

På listen over selskaper som jobber med å implementere standarden, finner vi blant annet Intel, Microsoft, Texas Instruments og HP.

Det betyr at det nå er fastsatt et rammeverk, slik at produsenter rundt om i verden kan begynne å lage standardisert utstyr som kan overføre opp mot 100 watt.

En vanlig USB-kontakt kan levere mellom 2,5 og 4,5 watt, så den nye standarden byr på en vesentlig oppgradering.

Slutten for proprietære ladere?

Opp mot 4,5 watt er ikke spesielt mye for eksternt utstyr, som harddisker, skjermer, optiske enheter og lydsystemer.

Flere av disse enhetene trenger i dag to USB-kontakter for å få nok strøm, noe det nå kan bli slutt på. Samtidig åpner et maksimalt effektforbruk på 100 watt for at man kan koble til langt sterkere utstyr via én eneste kabel – som NAS-er og andre større lagringsløsninger, samt langt kraftigere skjermer enn de USB-skjermene som eksisterer i dag.

Den nye strømstandarden er også lagt opp slik at utstyret ikke bare kan suge strøm fra datamaskinen din – det kan også levere. Da kan du for eksempel koble en batteripakke til din bærbare maskin via USB-porten, for å lade maskinen.

Dette åpner også for at det nå er mulig å ha en produsent-uavhengig standard for lading av elektroniske dippedutter. Selv bærbare maskiner kan nå lades ved hjelp av samme kontakt og teknologi som mobiltelefonen din.

Den nye standarden er bakoverkompatibel med USB 2.0 og USB 3.0, og endrer ikke på overføringsytelsen.

(Kilde: Bit-Tech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen