Nå er Windows 8.1 endelig større enn Windows XP
(Bilde: Microsoft)

Nå er Windows 8.1 endelig større enn Windows XP

Har omsider tatt igjen det aldrende operativsystemet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Windows 8 ble ikke mottatt med ubetinget omfavnelse etter lanseringen i oktober 2012. Salget gikk tregt i starten, og operativsystemet fikk blant annet kritikk for kontroversielle designvalg, ikke minst fjerningen av den kjente og kjære startknappen.

Med den store oppdateringen Windows 8.1 rettet Microsoft på mye av det som var galt med operativsystemet, og siden har salget gått stadig bedre. Mye av grunnen til dette er også at Microsoft nå har gitt Windows XP dødsstøtet, som har bidratt til å øke salget av nye PC-er med Windows 8.1.

Den globale markedsandelen til de ulike operativsystemene. Klikk for større bilde.
Den globale markedsandelen til de ulike operativsystemene. Klikk for større bilde.Foto: Statcounter

8.1 tar igjen XP med knapp margin

Likevel har Windows XP, som nå er temmelig nøyaktig 13 år gammelt, klort seg fast til en oppsiktsvekkende høy markedsandel, mye på grunn av at operativsystemet fremdeles er størst i folkerike Kina. Nå tar Windows XP endelig et velfortjent steg ned på markedsandel- topplisten, for som Statcounter melder har Windows 8.1 nå gått forbi den gamle traveren.

Windows 8.1 er nå oppe i en global markedsandel på 10,95 prosent, og dermed er Windows XP slått med en knapp margin, med sine 10,69 prosents andel av markedet. OS X ligger til sammenligning på 8,11 prosent.

Ingen er imidlertid i nærheten av Windows 7, som fremdeles sitter på hele 50,3 prosent på verdensbasis. Hvis den nåværende trenden fortsetter vil Windows 8.1 ifølge Statcounter mest sannsynlig ikke rekke å ta igjen Windows 7 før det neste operativsystemet Windows 10 kommer ut en gang sent neste år.

XP lever i Norge

Windows XP er for øvrig fremdeles i live også her på berget, om enn bare så vidt. Ifølge Statcounters statistikk for Norge har Windows XP en markedsandel på beskjedne 1,73 prosent.

Windows 8.1 har 15,5 prosent av operativsystemmarkedet, mens Windows 7 innehar en markedsandel på 44,85 prosent i Norge. OS X ligger på sin side på 14,76 prosent. Flere statistiske detaljer finner du hos Statcounter.

Nå er det Windows 10 som trekker folks oppmerksomhet:
Her er alle nyhetene i det kommende operativsystemet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen