(Bilde: Nvidia)

Nå er Nvidia GeForce GTX 770 lansert

Skal ta innersvingen på skjermkortet ditt

Med lanseringen av GeForce GTX 780, er neste generasjons GeForce-kort nå definitivt på markedet. Det andre medlemmet i denne familien, Nvidia GeForce GTX 770, rulles ut akkurat nå, og det ligger an til å imponere nesten like mye som storebroren.

Som flere rykter skulle ha det til minner spesifikasjonene til det nye skjermkortet på mange måter om det gamle flaggskipet, Nvidia GeForce GTX 680. Nylanseringen skiller seg likevel klart fra Nvidias forrige toppmodell på enkelte punkter – da i positiv forstand.

Gammel kjerne i ny drakt

Nvidia GeForce GTX 770.
Nvidia GeForce GTX 770.Foto: Nvidia

Den fullverdige Kepler-kjernen, GK110, som vi først så i sving med monsterkortet GeForce GTX Titan har vist seg å duge langt bedre enn noe vi har sett fra Nvidias erkerival AMD. Derfor er det en liten nedtur at denne ikke får være med på dagens rimeligere nylansering.

Istedet er det den samme GK104-kjernen vi kjenner fra både GeForce GTX 680, og den faktiske forgjengeren til dagens skjermkort, GeForce GTX 670, som er montert på. Denne er imidlertid overklokket og oppgradert, og skal ifølge Nvidia selv yte 15 prosent bedre enn forgjengeren.

Med 1536 CUDA-kjerner, 128 teksturenheter og 32 rasterenheter under panseret, er det likevel GeForce GTX 680 vi finner det naturlig å sammenlikne kortet med. Sammenliknet med dette er kjernefrekvensen skrudd opp med 40 MHz, til 1046 MHz. Boost-frekvensen er oppgitt til 1085 MHz, men med GPU Boost 2.0 innabords er ikke denne spikret.

Tar innpå AMD i båndbredde

Nvidia GeForce GTX 770.
Nvidia GeForce GTX 770.Foto: Nvidia

Det er imidlertid ikke grafikkprosessoren som er det mest spennende med dagens lansering. I tillegg til å kunne skilte med en heftigere kjerne enn deres forrige flaggskip, har nemlig minnebåndbredden skutt i været.

Inntil nå har det raskeste minnet vi har testet på et skjermkort vært på Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum, og selvfølgelig det vannkjølte ekstremkortet Asus ROG Ares II. Begge disse kunne skilte med en effektiv minnefrekvens på 6600 MHz.

Med GeForce GTX 770 hever Nvidia nivået på sitt GDDR5-minne til hele 7010 MHz, som på en 256-bits minnebus betyr at vi får 224,3 GB/s båndbredde. Dette er riktignok rundt 92,5 GB/s lavere enn hva de to Asus-modellene leverer med sine 384-bits minnebuser, men absolutt et skritt i riktig retning.

Tiltalende prisnivå

Ettersom Nvidia skryter mye i materiellet vi har fått, av det de kaller «verdens raskeste 7 Gbps-minnemoduler», ser vi for oss at det neste skjermkortet de lanserer i toppsjiktet – for eksempel et ekstra kraftig GTX Titan – kan komme til å kombinere deres nåværende to toppkort sine 384-bits busbredder, med denne hastigheten på selve minnet.

I så fall vil et GeForce-kort endelig få litt høyere båndbredde enn noe erkerivalen har prestert til nå. Spørsmålet er da om AMD klarer å komme på banen med noe enda bedre i mellomtiden.

Dagens lansering ser i mellomtiden ut til å kunne gjøre en meget sterk figur i våre tester. Referansemodellen av skjermkortet benytter den samme kraftige, stillegående kjøleren som både GeForce GTX 780 og GTX Titan, og prismessig virker GeForce GTX 770 fint konkurransedyktig mot AMD Radeon HD 7970 GHz Edition.

Veiledende norsk pris fra Nvidia er oppgitt til 3079 kroner inkludert merverdiavgift, som er godt under hva forgjengeren kostet ved lansering. Vi jobber i skrivende stund med tester av både referansemodellen og partnerutgaver.

Nvidia skal dessuten jobbe med to nye GTX Titan-versjoner »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen